Connect with us

Гербери

Евродепутат от ГЕРБ на специална мисия в Украйна, срещна се с Кличко

Published

on

Андрей Новаков се срещна с кмета на Киев Виталий Кличко. Евродепутатът беше на специална двудневна мисия в Украйна от Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

„Български фирми и специалисти могат да участват в инициативите на Европейския съюз за следвоенното възстановяване на Украйна“, заяви Андрей Новаков след завръщането си от двудневната мисия.

Той е един от едва тримата пратеници на Европарламента, определен да проведе срещи в украинската столица с представители на местната и централната власт за обсъждане на следвоенното възстановяване на Украйна и присъединяването на страната към ЕС. Необходима е по-добре насочена целева финансова помощ и по-тясно сътрудничество с регионите на Украйна, за да се помогне за възстановяването на страната след агресията на Русия, коментира Новаков и добави, че за възстановяването на Украйна трябва да бъдат инвестирани замразените руски активи.

Делегацията от Европейския парламент включва представители на Комисията по регионално развитие, където Новаков е координатор на Европейската народна партия. В рамките на посещението те проведоха среща с кмета на Киев Виталий Кличко. На нея те обсъдиха форми на сътрудничество на регионалната комисия на Европарламента с Асоциацията на градовете на Украйна, както и необходимостта от включване на местното самоуправление в подготовката и изпълнението на проекта „Механизъм Украйна“. Виталий Кличко изрази благодарност към Европейския парламент за подкрепата му за Украйна и нейната реформа за децентрализация, като подчерта значението на запазването и развитието на местното самоуправление.

В Киев евродепутатите проведоха среща също с дипломатическите представители на държавите членки и участваха в тематични дискусии с представители на Върховната рада на Украйна. Основен акцент в разговорите бяха предизвикателствата на сближаването, разделението на компетенциите в страната по отношение на регионалното развитие, необходимостта от изграждане на силни местни и регионални власти, както и необходимите реформи, които трябва да бъдат завършени преди присъединяването на страната към ЕС. Евродепутатите също говориха за необходимостта от укрепване на върховенството на закона и подчертаха необходимостта от борба с корупцията. Предвид значението на местните и регионалните власти, както и на участниците от третия сектор в развитието на местната и регионална среда, членовете на ЕП се срещнаха с представители на Националната асоциация на агенциите за регионално развитие, Асоциацията на украинските градове, Асоциацията на обединените териториални общности и Асоциация на областните и регионалните съвети.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени