Connect with us

Гербери

Мария Габриел шокира народа! Ето къде се появи и кой я придружи

Published

on

Министърът на външните работи Мария Габриел и министърът на културата Кръстю Кръстев днес посетиха Желязната църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог в Истанбул, съобщи за БТА Българското генерално консулство в Истанбул.

Посрещнати сърдечно от църковното настоятелство с председател Димитър Йотеф, те присъстваха на литургията, с която бяха открити тържествата по повод 125-ата годишнина от освещаването на Желязната църква през септември 1898 г .от Екзарх Йосиф Първи. Литургията бе водена от митрополита на Силиври Максим и архимандрит Харалампий Ничев.

Димитър Йотеф приветства гостите с думите: ”За мен е огромна чест да ви посрещна в църквата „Свети Стефан“ – майка на всички български църкви. За българската общност в Истанбул е голяма радост, че сме заедно на празника на Свети Арахангел Михаил, пазителя на душите, борецът срещу злините “ .

Той подчерта, че българската общност в Истанбул в миналото и днес пази българските светини в Турция и се бори да ги съхрани за бъдещите поколения, както и че любовта към България е силата, която поддържа духа и традициите на българската общност в Истанбул.

Министър Габриел изрази благодарност на днешните наследници на цариградските българи за ролята им в опазването на българщината.

“Ако останем обединени, ако сме заедно, можем да съхраним за бъдещите поколения това, което вие и предците ни сте ни позволили да имаме”, каза тя.

Министър Кръстев посочи, че българската общност в негово лице има верен сподвижник. „Изпълнен съм с надежда, защото знам, че това, което правите, ще остане завинаги. Вие сте един светъл знак за бъдещето на България“, каза той.

Министрите Габриел и Кръстев заедно с генералния консул на България в Истанбул и Димитър Йотеф прерязаха лентата на изложба, подредена в криптата на Желязната църква под наслов” Желязната църква Свети Стефан и българската памет на цариградските българи“. В изложбата са подредени ценни икони, за чиято реставрация е помогнала досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова.

Министрите поднесоха подаръци на българската общност.

Гостите посетиха и метоха, една от знаковите сгради на Българското Възраждане, който се намира срещу църквата” „Свети Стефан“. В метоха се съхраняват ценни документи и реликви, свързани с живота и дейността на цариградските българи през годините.

В Екзархийския дом в Истанбул в квартала Шишли се състоя среща с истанбулските българи, която премина в топла и сърдечна атмосфера.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени