Connect with us

Гербери

ГЪРМИ СКАНДАЛ: Борисов може да не пусне Габриел за премиер

Published

on

Какви са опциите, които стоят пред властта – развод или дълго съвместно управление? Темата коментира социологът Андрей Райчев, цитиран от Нова телевизия.

Според него българското правителство е геополитически, а не вътрешнополитически мотивирано. По думите смисълът му е да осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни.

„Кабинетът е ненавиждан и от единия електорат, и от другия. Той е в някакъв смисъл извращение и е временен”, посочи социологът.

Въпрос само на ГЕРБ и ДПС е да се разглоби сглобката преди ротацията – тя е умряла, ако Борисов и Пеевски решат да оттеглят подкрепата си, оцени той шансовете на управляващите да изкарат до ротацията през март.

„ДПС реално участва в управлението”, смята Андрей Райчев и посочи, че след Нова година се очаква Делян Пеевски да застане начело на формацията.

Той е категоричен, че поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено. 

Но най-важното е какво мисли Борисов – дали да продължи тази агония на управление с ПП. Цената е загниване на неговата партия, мрънкането на хората в ГЕРБ, макар цената да е по-малка от тази, която плаща ПП, посочи Райчев. Борисов е силен и свободен, когато сам си гради образа, той го вижда, като ходи по бензиностанциите и тогава ще разбере дали е прекалил. 

Обмислям вероятността Борисов да не поиска Габриел да поеме кабинета след ротацията, заяви Райчев. Защо да поема отговорност за нещо, което се проваля, аргументира се той.

Има дълбока, философска несъвместимост в тази конфигурация – Асен Василев, а и други от ПП, са дълбоко убедени, че България трябва да премине към западен начин на харчене и да живее на заем. Българската традиция, в която е ГЕРБ, седи в съвсем друг свят. Българинът обича да няма заеми, а Василев им казва „Вижте света“. Нещо като сблъсък на поколенията, тълкува социологът.

Райчев не вярва съставът на правителството да остане без Асен Василев, защото това е западното мислене и философия на този кабинет – западните, модерните хора се олицетворяват от финансовия министър.

Според него българското правителство е геополитически, а не вътрешнополитически мотивирано – смисълът му е да осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни. „Кабинетът е ненавиждан и от единия електорат, и от другия. Той е в някакъв смисъл извращение и е временен“, посочи социологът.

Но иначе Райчев смята политическото разделение в България сега за изкуствено насаждано, не е като едно време СДС да се прегърне с БСП. Нито позициците на президента са пропутински според него, нито други теглени червени линии в обществото. 

В София пък ако Васил Терзиев бе „прегърнал“ Ваня Григорова и например бе казал, че ще я сложи начело на антикорупционната комисии в общината, щеше да спечели с 60 на 40, смята той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени