Connect with us

Нюзрум

„Пожар в Народния театър не е имало“: Министерство на културата излезе с позиция

Published

on

Министерство на културата обяви, че през юли в Народния театър не е имало предпоставка за пожар по време на спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ и че сигналът на някои актьори, че чрез действията си директорът Васил Василев е застрашил сигурността на зрителите и на работещите в театъра не отговаря на истината. Това става ясно от съобщение на ведомството, оглавявано от Кръстю Кръстев, което бе публикувано в понеделник на сайта на МК, видя Lupa.bg.

Заключенията на Инспектората на Министерството на културата, на пожарната и на Главна инспекция по труда са, че в Народния театър се спазват правилата за противопожарна безопасност, както и условията на труд.

Ето и цялото съобщение:

„Приключи проверка на Инспектората на Министерството на културата по сигнал относно Народен театър „Иван Вазов“. При проверката е установено, че твърденията в подадения сигнал са неоснователни, с изключение на едно – възникналата ситуация по време на представлението „Животът е прекрасен“ на 12.07.2023 г., свързана с една от пералните машини, която се ползва за театрален реквизит.

С проверката е установено, че в Народен театър „Иван Вазов“ се спазват разпоредбите на Наредба № 8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите.

Действията на директора Васил Василев са били навременни и адекватни, в съответствие с неговите задължения и правомощия.

Резултатите от проверката гласят още, че в Народен театър „Иван Вазов“ има разписани ясни правила, свързани с осигуряване на пожарна безопасност. Спазват се изискванията на чл. 9, ал. 1 и ал. 2 от цитираната Наредба № 8121з-647, с което е създадена организация за осигуряване на пожарна безопасност и спазването на изискванията за пожарна безопасност.

Установено е несъответствие, свързано с т. 7 от Пожарната инструкция за осигуряване на пожарната безопасност в обект: НТ „Иван Вазов“.

В тази връзка е дадена препоръка на директора да се извършва инструктаж на всички служители всяко тримесечие.

Във връзка с възникналата ситуация на 12.07.2023 г. по време на представлението „Животът е прекрасен“ са извършени проверки от две институции – ПБЗН – София и ГД „Инспекция по труда“ – София. От Разпореждане на Първа РС ПБЗН – София е видно, че компетентният орган не е констатирал предпоставка за възникнал пожар на 12.07.2023 г. От протокола на ИА „Главна инспекция по труда“, ГД „Инспекция на труда“ – София е видно, че не е констатирано нарушение, свързано със ситуацията от 12.07.2023 г. в НТ „Иван Вазов“.

Случаят с дима от една от пералните, която е реквизит в постановката, стана причина Камен Донев да си тръгне от Народния театър и да откаже повече участия в спектакъла на Александър Морфов “Животът е прекрасен”, където играе в главната роля.

Още в деня на спектакъла вечерта видео обръщение Донев каза, че по време на представлението на сцената е имало дим като от пожар. Когато попитал директора Васил Василев какво се случва и защо не идва пожарникар, му било отговорено, че такъв в театъра няма. Според актьора липсата на огнеборец, който да реагира своевременно при опасни ситуации по време на спектакъл създава риск както за артистите, така и за публиката.

Тогава няколко артисти от спектакъла подадоха сигнал до компетентните институции.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени