Connect with us

Нюзрум

Министър на Денков се опълчи на Асен: Унизително е!

Published

on

„Унизително е хората, които работят в сферата на културата, да получават минимална работна заплата. Цялото министерство подкрепя това, проведохме много срещи с всички, които работят в сектор „Култура“. Искаме да идентифицираме проблемите и да ги решим, да работим за подобряване на сферата“, заяви министърът на културата Кръстю Кръстев по БНТ.

Днес, в Деня на народните будители, културни дейци от цялата страна излизат на протести заради ниското заплащане в сектора. Работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, БНР и Държавна агенция „Архиви“ получават едни от най-ниските възнаграждения, посочват организаторите на протеста от КТ „Подкрепа“.

„Категорично заявявам, че съм на страната на протестиращите. Работя за това да подредим сектора, да подобрим всичко онова, което в последните години е разместено. Този сектор не е финансиран от доста време. Да създадем ясни правила и закони и от тук нататък да започнем подреждане на цялата система. Културата е скъпо удоволствие на всяка нация. Това скъпо удоволствие изисква определени средства“, допълни Кръстю Кръстев.

Министърът на културата коментира и темата за браншовия договор за увеличаване на бюджета в сферата на културата. „За да го подпиша, трябва да изпълня всички точки от него. Но искам да съм сигурен, че всичко ще бъде както трябва. Цялото правителство работи за него. Ще работим за увеличаване на бюджета“, заяви Кръстю Кръстев.

Той поясни, че се работи и върху Националния фонд „Култура“. „Структурата в Национален фонд „Култура“ не върви добре. Фокусът е насочен към този фонд. Същината на съществуването му е да бъде един донор за средства за проекти, които са извън политиката на Министерството на културата“, уточни Кръстю Кръстев.

По думите му ще настъпят промени в Закона за културата. Кръстю Кръстев обясни, че по изчисление на Министерството на културата, за да се поддържа мрежата и базата са необходими над 500 млн. лв.

„Парите в културата са малко. Базата и мрежата, в която се разпространява културният продукт, са в окаяно състояние. Не можем да говорим за храм на изкуството, а влизането в него да става трудно“, заяви културният министър.

Най-четени