Connect with us

Нюзрум

Нов протестен митинг: Културният министър се появи и взе бързо решение

Published

on

Днес се проведе протестен митинг пред Министерство на културата, организиран от наследниците на Димитър Талев – Димитър Панчев, Любомир Талев и Климент Талев, и подкрепен от Съюза на българските писатели. Към събралото се множество се присъединиха писатели, журналисти, членове на български родове от македонските земи, родолюбци и независими от партийна оцветеност граждани. Димитър Панчев обяви: „Крайно време е МК да влезе в  своята роля на пазител на истинската култура и да закупи къщата на Талеви.

През юни правителството на Гълъб Донев взе решение под номер 421 за закупуване на къщата. Ние сме против една частна фондация, създадена от Манол Пейков, да прави опити да придобие къщата с неясни по-нататък цели“. Протестиращите поискаха уволнението на Сава Драгунчев – директор на Национален фонд „Култура“, който през последните 2 години е финансирал с 200 000 лв. гей-проекти, свързани с хазарт и пошли шоу програми (т. нар. „Драг кралици“). В същото време за къщата на Димитър Талев в Прилеп не се предприема нищо и не се отпускат средства за закупуването й вече 20 години.

Половин час след началото на митинга, министърът на културата Кръстю Кръстев пристигна пред сградата на ведомството, разговаря с протестиращите и покани Любомир Талев и Димитър Панчев на разговор в кабинета си. В експозето си Любомир Талев подчерта, че член 23 от Българската конституция вменява на държавата да се грижи и опазва националното историческо и културно наследство.  

Резултатът от срещата е обнадеждаващ: министър Кръстев е съгласен с исканията за откупуване от българската държава на родната къща на Талеви, като от два месеца насам той е възложил проверка на юридическите процедури, съгласно законите в РС Македония.

„Сумата за закупуване не е проблем. По-сложен е казусът със собствениците в момента, както и политическите аспекти за едно успешно разрешаване на проблема. В едномесечен срок ще направя анализ на правните основания. Ние сме съгласни, че такъв тип културно наследство не трябва да отива в частни ръце и ще работим за създаването на музей на Димитър Талев, където евентуално да бъде оформен нов културно-информационен център на България в Прилеп. Моля за търпение, казусът е влязъл в Министерство на външните работи, разговарял съм и в Министерския съвет“ – в този смисъл е изразил становище министър Кръстев. 

Най-четени