Connect with us

Нюзрум

Бивш министър с пиперлив въпрос към управляващите

Published

on

„Нацията ни върви към математическо изчезване. Без драстични мерки за демографската политика, до средата на века ще бъдем максимум около 5 млн. души. Няма да коментирам изобщо структурния състав на нацията – етнически и други показатели”.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Като мерки срещу демографската криза финансистът предложи семейството на всяко новородено дете да получава по 20 000 лева. „Всички детски градини в държавата да бъдат построени незабавно, да има информационна кампания за абортите. България има слаба раждаемост и най-много аборти в Европа. Може би има много семейства, които биха имали повече деца, ако бъдат подкрепени”, каза бившият вицепремиер.

„Демографска пирамида за България не съм виждал, откакто съм се родил”, обясни Василев. По думите му в някои държави расте огромно младо поколение. У нас най-младите хора са изключително малко и все по-малко се раждат. Много от тях емигрират. След Втората световна война броят на ражданията е бил почти 200 000 на година, но намаляването им започва още от 80-те години и след началото на Прехода вече драстично намалява“, разказа той.

„В държавата преобладава хаосът и лошото управление във всички сфери. И енергетици, и други професии имат право да протестират, но не е добре да го правят с блокади, защото другите граждани не са виновни“, обясни той по повод протеста на енергетиците.

Бившият вицепремиер запита управляващите: „Помните ли какво пише в Плана за възстановяване и устойчивост? Защо сега първо внасяме документа в последния момент и после започваме преговорите? Ако идеологията е популистка – само с упражнение по харчене, резултатът ще бъде този”, каза Василев.

Той подкрепя идеята за да отпадне 9% ДДС за ресторантьорите и запита защо не паднаха цените при влагането на намалената ставка. „Никакви аргументи няма, за мен темата е приключена и това е загуба на обществено време”, обясни той. И се обяви против вдигането на 15% на данъците за големите фирми.

Според Василев липсва коалиционна култура на управляващите, защото се представят идеи, които след това се оттеглят.

Финансистът е против идеята за схемата „донос-бонус“. Според него тя ще донесе повече негативи. Той предложи друга мярка, която се прилага в други страни – фирми и граждани, които са били изрядни за последната година, да не бъдат проверявани след това. „Това ще стимулира изсветляването на бизнеса и хората”, смята Василев.

По темата за влизането ни в еврозоната Василев попита: „Ако тези хора твърдят, че са за еврозоната, къде им е кампанията”. И допълни, че в Хърватия има бум на икономиката, а не на инфлацията, след влизането на страната в еврозоната.

Най-четени