Connect with us

Fake Harvard

МОЩНА АТАКА! Бивш вицепремиер разкритикува Асен Василев

Published

on

Икономистът Николай Василев разкритикува мнението на Асен Василев за сгрешения бюджет за 2023 г., изготвен от служебния кабинет. В събота бившият финансов министър заяви, че има две грешки в сметките на кабинета „Донев“ и настоя, че бюджетният дефицит може да е 3,6%, предава БЛИЦ.

Пред Нова телевизия Николай Василев не се съгласи с него идеологически. По-конкретно с твърдението, че ако не се реализират капиталовите разходи, дефицитът ще намалее.

„Той това направи миналата година. По време на неговото управление държавата имаше за срам нула капиталови разходи. Вижте какви са пътищата“, възмути се бившият вицепремиер и министър от времето на НДСВ и тройната коалиция.

Той попита и докога ще се точат 100% дивидентите от печалбите на държавните дружества: „Така правеше Асен Василев миналата година. Той наричаше ГЕРБ латиноамериканци, но аз мисля, че той е латиноамериканец. С такава глупава политика вървим към гръцко-африкански сценарий“.

Advertisement

Николай Василев заяви, че не одобрява водената бюджетна политика.

„Тя се характеризира с едно: Вземаме колкото може повече дългове. Имаме колкото може повече дефицити. Раздаваме колкото може по-големи социални разходи, които финансираме само с кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е за това. Така стреляме, докато в картечницата има патрони. Има ли милиарди за изхарчване, ние ги изхарчваме, без да питаме. Дойде редовният кабинет през 2021 година и изхарчи 9 милиарда лева и до ден днешен не казва за какво. Кирил Петков няма да отговори, защото не му отърва. Има ли милиарди, те се опукват и се оставя попарата за следващите”, каза икономистът.

„През последните две години никой в чужбина не взема България насериозно заради политическата криза“, добави той. Икономистът смята, че всички партии трябва да проявят повече диалогичност, както в този парламент го прави ИТН. „Моята най-голяма надежда е свързана с първия мандат”, каза още Николай Василев.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени