Connect with us

Нюзрум

Бивш вицепремиер взриви ефира: Държавата да дава по 20 хил. лв. за новородено дете

Published

on

„Трябва да има министерство, в което да има думите „…и по демографска политика“. Държавата в момента дава почти нула за новородени деца. Тя трябва да подготви 20 хиляди лева за новородено“, коментира бившият вицепремиер Николай Василев по БТВ. Икономистът обясни, че бюджетно трябва да се отделят 1 млрд. за демографията като цяло.

По думите му държавата може да измисли и по-умна политика – да въведе образователни критерии или платени социални осигуровки. Той определи детските надбавки като много малки и призова да се увеличат поне 4 пъти.

„Детските градини трябва се обявяват за национален приоритет. В България имаме убийствената комбинация от сравнително ниска раждаемост и голяма миграция. Това води до математическо намаляване на нацията с тенденция към изчезване. Проблемът е, че нито един политик не се занимава с темата демография. Българският футбол по-често се споменава, но демографията е по-зле от българския футбол“, смята бившият вицепремиер. 

По отношение на дерогацията на „Лукойл“ той заяви, че не му е ясно защо през последните две години сме искали такава дерогация.

„Постоянно правим ту напред, ту назад, лутаме се като на танго. Нямаме последователна политика нито към конфликта на североизток, нито към доставките на енергия. Според мен от самото начало България можеше да мине на друг нефт и въпросът да е приключил. Обикновено няма дим без огън. Може би има някакви други задкулисни причини, които ние не знаем, защо постоянно променяме политиката. Според мен проблемът не е технически, а задкулисно политически“, предупреди Василев.

Най-четени