Connect with us

Нюзрум

Тагарев призна на чия подкрепа разчита в НС

Published

on

Министърът на отбраната Тодор Тагарев очаква народните представители да подкрепят проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Това каза министърът пред журналисти преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана, която ще разгледа предложението и ще изслуша министърът.

Проектът предвижда придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Stryker“ („Страйкър“).

Идеята за този проект е от 2012 г. Предходните правителства са започнали да вървят по два пътя – единият е да поискат информация от фирми-производители и паралелно са отправили искане към САЩ. Взето е решение от моя предшественик да се обърнем към т.нар. писмо за искане на проект на договор към САЩ. Получихме отговор и той беше дискутиран в детайлен преглед, коментира Тагарев. Тук става въпрос и за срокове на доставка, и за пълен пакет способности – нещо, което не бихме могли да постигнем към фирма-производител на бронетанкова техника, каза министърът, цитиран от БТА.

Ще водим разговори правителство-правителство, ако има проблеми в изпълнението на договора, как могат да бъдат решени, така че да не загуби страната ни. Не говорим за неустойки и финансови компенсации, обясни Тодор Тагарев и добави, че разчита, че няма да бъде надвишена сумата 1,376 млрд. долара.

Най-четени