Connect with us

Нюзрум

Първа известна жертва на войната: Обявиха легендарния режисьор Никита Михайлков за международно издирване

Published

on

Украйна стартира официална процедура за обявяване на

Руският режисьор Никита Михалков е обявен за международно издирване. Украйна стартира официално процедурата за това, пише във фейсбук главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, цитирана от UNIAN.

По думите й филмите на съветския и руския режисьор и актьор Михалков са се харесвали, „но времената са се променили“.

„По една или друга причина вие спряхте да се снимате в игрални филми и се захванахте с документални филми… за войната“, смята Венедиктова.

„Всички чудесно разбираме каква стъпка в йерархията на властта на Руската федерация заемате – далеч от последната. Вярвам, че сте в близки отношения с първите лица на Руската федерация и точно това е причината да подкрепяте и пропагандирате войната толкова ревностно”, пише главният прокурор.

Украинският съд е разрешил на украинските прокурори да задържат Михалков за доведане в украинския съд за избиране на мярка за неотклонение „заподозрян“.

„Сега ще ви кажа как точно ще се развият събитията и каква ще бъде вашата реакция. Първо ще се свържете със „силните от руския свят“ и ще ги помолите да коментират моето съобщение. В този момент все още няма да мислите за нищо лошо. 100% ще кажат, че Венедиктова е полудяла и няма защо да ѝ обръщаме внимание. Разбирайки това ви подсказвам – стартирахме официалната процедура за включването ви в списъка за международно издирване“, пише Венедиктова.

Тя предупреди, че Михалков може да бъде задържан при преминаване на границата на почти всяка цивилизована държава.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени