Connect with us

Нюзрум

Страшна наглост! Тома Белев се бие в гърдите: Разхождате се в парковете, които съм създал

Published

on

Разхождате се в парковете, които съм създал. Това заявява във фейсбук бившият заместник министър на околната среда и водите, и бивш директор на природен парк Витоша – Тома Белев.

Еко Новини публикува факти и становища, които показват дали тези думи са достоверни:

Кариерата на родения в Кърджали Тома Белев започна през 1999 година, когато със съдействието на покойната вече русенска депутатка от СДС – Свободка Стефанова, е назначен за директор на природен парк Витоша. Целта на парка, създаден през 1934г., е да се съхранят уникалните смърчови гори.

Първото по-важно управленско решение, което Белев се налага да вземе, е когато ветровал поваля на 650 дка смърчови гори в биосферния тогава резерват Бистришко Бранище.

На 21 май 2001г. буря чупи хиляди дървета в резервата. Най-добрите експерти от БАН и Института по гората препоръчват, както изисква 100 годишната лесовъдска практика в България, повалените дървета да се изнесат незабавно или веднага да се обели кората, защото ще се развие неконтролируема популация на корояд-типограф.

Белев обаче, подпомогнат от друг зелен активист, Андрей Ковачев, се противопоставя и не допуска да се приложат мерките, които предлагат уважаваните лесовъди. В следствие на което, резултатът за смърчовите гори на Витоша е катастрофален. Само за няколко години бурното развитие на корояда е толкова голямо, че унищожава над 12 000 дка смърчови гори.

Заразата плъзва из целия парк и дори се прехвърля в Рила. Съхненето продължава и до днес, като вече е засегнат дори Южния парк в столицата.

Създал ли е Тома Белев паркове?

В България има 3 Национални и 11 природни парка.

Националните са:

– Национален парк Пирин е създаден на 8 ноември 1962г. като Народен парк Вихрен. В последствие през 1974г. е преименуван на Народен парк Пирин и площта му е увеличена значително. Няма как Белев да е участвал, защото не е бил роден.

– Национален парк Централен Балкан e обявен на 21 декември 1991г. Няма каквито и да е данни за участието на 25-годишния тогава Белев.

– Същото се отнася и за парк Рила, който е учреден на 24 февруари 1992г.

Природните паркове са следните:

– Витоша е създаден на 27 октомври 1934г.

– Парк Златни пясъци – 3 февруари 1943 година.

– Русенски Лом -1970 година.

– Сините камъни – 18 ноември 1980г.

– Шуменско плато – 5 февруари 1980г.

– Врачански Балкан – 21 декември 1989г.

– Рилски манастир – 1992 г.

– Странджа – 24 януари 1995г.

– Персина – 4 декември 2000 г.

– Българка – 9 август 2002 г.

– Беласица – 28 декември 2007г.

Тома Белев не е участвал в създаването на нито един от тях.

Също така няма информация Белев да е участвал в създаването на Борисовата градина, Южния парк, парк Възраждане, Княжевската градина, Морските градини във Варна и Бургас, или който и да е от големите градски паркове в България.

Асоциация на парковете – схемата на Тома Белев?

На 28 януари 2003г. тогавашния директор на парк Витоша Белев става председател на частна неправителствена организация с наименование „Асоциация на парковете в България“.

На това частно сдружение учредители са дирекциите на 7 държавни природна парка. Те влизат в асоциацията без да имат разрешение от принципала – Агенцията по горите, респективно Министерство на земеделието.

Реално това е структура, която дублира държавната дейност, но в интерес на седмината тогавашни директори, които са членове на Управителния съвет -тоест едновременно са държавни директори и членове на частно НПО със същият предмет на дейност.

Целта е, чрез използване на държавните структури, влияние и администрация да се участва в обществени и европейски поръчки. И това се случва.

Получавали са пари от български и европейски фондове. Проверка в Агенция по вписванията показва, че за 20 години от съществуването си Асоциация на парковете е закупила десетки имоти из цялата страна. Има достоверна и проверима информация, че дирекцията на парк Витоша е превеждала суми на Асоциация на парковете. Същото са правили и дирекциите на другите държавни паркове, участвали в Асоциацията.

Пътят на парите

За всичките паркове на всеки десет години се правят планове за управление. За изработването им се отделят милиони левове. Освен това всяка година за дейности в националните и природни паркове се отпускат от бюджета десетки милиони. Само за 2012 година са отделени 141 милиона лева. И това се прави година след година.

Влиянието на Тома Белев, чрез Асоциация на парковете, сред директорите на парковете е сериозно. Обществените поръчките обичайно се печелят от неправителствени зелени екологични организации и лица от коалицията „За да остане природа в България“, на която член е и Асоциация на парковете.

По подобна схема асоциацията е включена в поръчка по швейцарска програма за над 9 милиона лева.

Случаите като този са много.

Плановете на Пирин, Рила, Централен Балкан, Българка, Беласица, Персина, Русенски лом се печелят от фирми, неправителствени организации и лица, както от кръга на Белев, така и от него лично.

Най-пресният пример е планът на парк Българка, в изготвен от екип с ръководител Белев, а в последствие стана скандал, че планът блокира изграждането на тунела под Шипка, поставяйки го в зона с резерватен режим. Поръчката е на стойност 2.6 милиона лева.

Интересно е, че планът бе утвърден от Министерски съвет три дни след като Белев стана зам. министър на екологията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени