Connect with us

Спор(Т)но

ЦСКА се тресе! Ето имената на 5-те рекетьори, които спират ремонта на „Българска армия“

Published

on

Планираният ремонт на стадион Българска армия може да се отложи с няколко години, а дори и въобще да не се случи.

Причината –  еколозите от инициативата „Зелени закони“, която е част от коалиция „За да остане природа в България“, и лично Тома Белев, искат да се прави Оценка на въздействието върху околната среда(ОВОС) за ремонта на стадиона на ЦСКА.

В „Зелени закони“, която се финансира от „Отворено общество“, освен Тома Белев, участват и бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, екологът Петко Ковачев, Стефан Аврамов от швейцарската фондация WWF и зелената журналистка Вера Стаевска.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftoma.belev%2Fposts%2Fpfbid0NGaxeAKQeX12o6GNaUJuKeG5ayzVSoDWdcu7AtdPEYnFKoTisURzuxo6fFb5rCD4l&show_text=true&width=500

Ремонтът на стадион Българска армия се планира да започне през есента на тази година. От 2019г. Столична община разработва Подробен устройствен план на Борисовата градина. В момента се провежда публично обсъждане на предложеният проект. Като част от тази процедура зелените искат да се възложи ОВОС.

Разработването на Оценка за въздействие върху околната среда е дълга и тежка процедура. Обикновено продължава с години.

В началото, чрез конкурс, се възлага разработване на Задание – какво трябва да съдържа ОВОС. Конкурсът  за определяне на фирма, която ще прави Заданието е обжалваем пред КЗК  и Административният съд. Това може да отнеме почти година. Обжалваемо е и самото Задание.

След това процесът продължа с възлагане и търг кой ще прави и самия ОВОС. Той също е обжалваем на две инстанции – пред 3 и 5 членен състав на Върховният административен съд. Разработеният ОВОС също е обжалваем на две инстанции.

Целият процес по приемане на ОВОС обикновено продължава около 4-5 години.

Примерите за такива дълги процедура са много. Поради подобни обжалвания на зелени неправителствени организации, някои линии на метрото бяха забавени с години. Същото важеше и за завода за боклук. По  подобни причини се бави и приемане на плана за управление на парк Витоша.

Преди около месец от ЦСКА представиха проект за ремонт и реконструкция на стадион Българска армия. Той планира всички дейности да са в рамките на съществуващото съоръжение. То е капацитет от 16 000 зрители и нова визия за прилежащото пространство, но без да се навлиза и засяга Борисовата градина.

Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Той е задължителен ако се изгражда нов стадион, който засяга части от Борисовата градина.

Капацитетът на сегашния действащ стадион е 23 000 души. Тоест новият е със 7000 по малко, което предполага и по-малък екологичен натиск върху зелените системи в Борисовата градина.

В компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на еколозите от „Зелени закони“ за ОВОС.

Ако то стане факт в обозримо бъдеще надали ще започне ремонта на стадион Българска армия.

Най-четени