Connect with us

Спор(Т)но

Вестникът на „Петрол“ в тежка атака срещу Тобиас Хайнц: По-слаб не е бил никога

Published

on

Голяма динамика, постоянно нагърбване с отговорност, финтове, пасове зад защитата, мощни шутове от дистанция, странични ножици, фантазия, вдъхновение. Всичко това лъхаше от играта на Тобиас Хайнц някъде до началото на месец октомври. Норвежецът бе най-острият футболист в състава на ЦСКА и основна заплаха за противниковите отбрани както в ролята си на плеймейкър, така и излизайки на стрелкови ситуации от втора позиция. Имаше пряко участие в 6 от първите 10 гола на армейците през сезона (3 попадения и 3 асистенции), като бе участвал активно в атаките и за още два от останалите. Представянето на скандинавския техничар се явяваше барометър за изявите на ЦСКА и силните му игри съвпаднаха със серията от 5 победи на тима, които сериозно повишиха кредита на доверие към треньора Нестор Ел Маестро. По ирония на съдбата обаче най-силният мач на армейците в последните години – успехът с 2:0 над тогавашния лидер в класирането Локо Пд – беляза и началото на срива в представянето на Хайнц. Червените вдигнаха летвата с доминацията си на “Лаута” срещу временния лидер и само седмица по-късно се провалиха в опита си да затвърдят достигнатото в дербито с Левски (1:1). Норвежецът бе един от най-слабите на терена, като представянето му бе безлично и лишено от всякаква креативност.

“Футболът е като живота. Както всеки ден е различен от предишния, така е и с мачовете. Левски е добър отбор и е нормално да е по-трудно, когато играеш срещу тях. Не е лесно всеки двубой да си на топ ниво, но наистина представянето ми в дербито беше под моите критерии също. Изчакайте до следващия път и ще ви покажа на какво съм способен”, заяви Хайнц няколко дни след сблъсъка с Левски. Чакането обаче продължава, защото той така и не успява дори да доближи критериите, които постави в началото на сезона. Докато преди изпъкваше, сега норвежецът често се губи по терена и вече не всяка атака преминава през него. Освен това в представянето му има огромен брак, като повече от половината му отигравания са грешни.

Вместо да опита да стабилизира представянето си, той продължава да разчита на по-трудни решения като пасове между няколко защитници, отигравания на сложни топки с едно докосване и прекалено дълго задържане на кълбото. Това постоянно води до загуба на притежанието, а вече доста пъти даде начало и на опасни атаки за противниковите отбори. Но Хайнц така и не променя играта си. Той сякаш разчита, че във всеки един момент предстои да се върне към точността на отиграванията си. Първоначално изглеждаше, че норвежецът просто се сблъсква с моментен спад на формата, което е нормално. Месец и половина по-късно обаче е очевидно, че той се намира в сериозна дупка и ще трябват доста повече усилия да излезе от нея. Вече два месеца той няма голов принос – (даде асистенция при победата c 2:0 над ЦCKA 1948 на 17 септември), но въпреки това треньорът Ел Маестро продължава да му гласува доверие, като го остави на пейката само веднъж при гостуването на Етър във Велико Търново. Но подкрепата на наставника така и не успява да запали онзи пламък в очите на скандинавеца, какъвто виждахме откакто пристигна на “Армията” в началото на годната.

Една от възможните причини за драстичния спад в представянето на Хайнц е чисто футболна и е свързана с по-различната му роля в ромба на Нестор Ел Маестро в средата на терена. Норвежецът е върнат в по-задни позиции и нагърбен с дефанзивни функции, за сметка на получилия повече свобода свой сънародник Линдсет. Именно на позицията зад нападателите Тобиас изигра най-силните си мачове с червената фланелка. Твърде вероятно е обаче сривът да се дължи и на фактори извън терена. Още откакто пристигна в ЦСКА, скандинавецът е духом и у дома, където има семейни проблеми от здравословен характер. Помним колко тежко се отрази подобна ситуация на бившия червен футболист Греъм Кери. Винаги при подобни дупки се допускат и дисциплинарни проблеми, с каквито се сблъскваха в последните години на “Герена” например.

Каквито и да са причините за игровия срив на Хайнц, губещ е треньорът Ел Маестро, който е лишен от най-добрите качества на основен свой футболист. И е негова работа, както и на хората в клуба, да потърсят решение на този проблем, за да се завърне блясъкът в играта на един от най-класните чужденци в първенството. Просто Хайнц не е същият в последния месец и половина – рязко занижена ефективност, по-ниска кондиционна форма, много брак и свалено ниво на отговорност и тактическа дисциплина.

“Тема спорт”

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени