Connect with us

Нюзрум

Разгеле: Глобиха шефът на Фонд „Култура“

Published

on

Директорът на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев е глобен заради два случая на конфликт на интереси, при които е получил хонорари по проекти, одобрени от фонда. Това съобщава изданието „Клуб Z“, като се позовава на заключението на проверка, извършена от Министерството на културата.

На Драгунчев му е наложена глоба в размер на 2000 лв. по антикорупциония закон (ЗПКОНПИ), става ясно от заповед на министъра на културата Кръстю Кръстев. Тя е издадена в края на юли тази година, но за случая се разбира едва сега.

Драгунчев заема длъжността изпълнителен директор на Фонда от юли 2022 г., като е временно назначен на нея след решение на управителния съвет и със заповед на тогавашния министър Атанас Атанасов, известен като Просто Наско.

Директорът на Фонд „Култура“ има две провинения.

Първото е свързано с неговото участие в Международния куклен фестивал „Златният делфин“ във Варна. През юни 2022 г., докато все още не заема ръководния пост, той получава покана да бъде председател на журито.

След като застава начело на фонда, той подписва договор за финансиране със Сдружение с нестопанска цел „Златният делфин“ по програма „Мобилност“ и впоследствие председателства журито на фестивала.

За този си ангажимент той получава хонорар от 2000 лв, който му е бил изплатен на 6 октомври.

Вторият случай за конфликт на интереси е свързан с неговото участие като актьор и преводач в проект, одобрен от Националния фонд. Става дума за „Декалог на тревогата“ на Театрална работилница „Сфумато“ по проведена през 2022 г. програма.

„Сфумато“ и НФ „Култура“ сключват договор за финансова подкрепа на 26 юли, а няколко месеца по-късно на 1 ноември Драгунчев се намира в договорни отношения с работилницата. Той трябва да извърши консекутивен превод на български език от различни езици и да участва в репетиции и четири представления. Общата стойност на договорената сума е в размер на 5500 лв.

Средствата, които Драгунчев е взел, се равняват на 5170 лв. след удържаните данъци и са изплатени, след като той вече е ръководител на Фонда.

В писмо директорката на „Сфумато“ Маргарита Младенова уточнява, че участието на Драгунчев в проекта е договорено още през 2021 г., а средствата, които са му изплатени, не са част от държавното финансиране.

Директорът на НФ „Култура“ също отрича да е имало конфликт на интереси, тъй като по думите му е поел въпросните ангажименти преди да бъде назначен на ръководния пост. Разследващата комисия обаче заключи друго и го глоби съгласно антикорупционния закон.

45-годишният Сава Драгунчев е актьор, режисьор, преподавател и преводач. Има бакалавърска степен по „Икономика“ и магистърски степени по „Английска филология“, „Международни политически отношения и сигурност“ и „Макроикономика“ в Софийския университет.

През 2004 г. е приет във НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на професор Стефан Данаилов и завършва през 2008 г. Той е доктор по театрознание и театрално изкуство. Дълги години бе част от трупата на Народния театър. Драгунчев бе и един от кандидатите в конкурса на директор на Народния театър, който беше спечелен от режисьора Васил Василев през 2022 г.

Покрай скандала с над 90 000 лева, дадени от Фонд „Култура“ за травеститско шоу, журналистът и фотограф Виктор Димчев разкри, че шефът на Национален фонд „Култура“ Сава Драгунчев се подвизава с профил „Кралицата“ в една от популярните гей мрежи за поръчков екстремен секс.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени