Connect with us

Парламент

Депутатите попиляха шефа на фонд „Култура“: За вас ли се отнася прякорът „Кралицата“?

Published

on

„Разгърдил сте се все едно сте в плажна дискотека, намирате се в сградата на парламента. Благодаря, че проявихте уважение към институцията, не към нас“, бяха първите думи на лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов към временно изпълняващия функцията на изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“ (НФК ) Сава Драгунчев на изслушването му днес по време на Комисията за култура и медии.

Казаното от Костадинов подкрепи и депутатът от БСП Иван Ченчев. „И на мен ми дойде в повече вашият външен вид в началото, но това не е важното“, каза той.

Две точки бяха обсъдени по време на заседанието днес, като немалко време бе отделено на изслушването на Драгунчев. Членовете на комисията от политически партии ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“ обстреляха изпълнителния директор на НФК с редица въпроси. Сред тях защо в продължение на 1 година не е проведен редовен конкурс за избор на изпълнителен директор, тъй като Драгунчев заема поста само докато бъде посочен нов на тази длъжност. От своя страна той отвърна, че смяната на министрите и трите служебни кабинети са му попречили да стартира подобен конкурс.

Напрежение се появи и между член на Управителния съвет на Министерството на културата Нели Неделчева и Сава Драгунчев. Според Неделчева няма прозрачност и ясно регламентирани правила в управлението на временно заемащият поста на изпълнителният директор.

Стоян Михалев от ПП-ДБ попита защо НФК съди сдружение „36 маймуни“ за 160 хил. лв. за „нетагване на НФК в социалните мрежи“. По думите на Драгунчев това не е единствената точка от договора помежду им, която не е спазена. Той уточни и че става въпрос за 182 хил. лв., а не за 160 хил. лв. Това провокира бурен смях в залата от страна на останалите членове на комисията. Освен това НФК е завел още 17 дела за неизпълнени точки от договори сключени между фонда и други организации.

А председателят на комисията Тома Биков се зачуди какво ще спечели НФК, ако получи тези 182 хил. лв. „Ако спечелите делото просто ще ги унищожите, ще спрат да бъдат какъвто и да е. Ако съдите и Народния театър за тази сума, и те ще приключат“, допълни Биков. 

Иван Ченчев от БСП пък увери Сава Драгунчев, че има поне 15 въпроса към него, но ще му ги зададе в писмен вид, тъй като според него Драгунчев не управлява добре НФК, употребените суми са крещящи и това буди тревоги.

„Имам един въпрос и честно казано не ми пука как ще го приемете“, започна Тошко Йорданов от ИТН. А след това попита изпълнителният директор на НФК дали прякорът „Кралицата“ в определени социални мрежи наистина се отнася за него. Защото ако е така, то това буди съмнение дали решенията, които Драгунчев взема не са повлияни от останалите му изяви.

В този момент се намеси и председателят на комисията Тома Биков, който помоли всички да се придържат към институционалност, тъй като в НФК имало достатъчно проблеми за обсъждане.

Той се замисли и дали държавата да не поеме отново управлението над фонд „Култура“, защото той е за независимият сектор. 

Първа точка от днешното заседание на Комисията по култура бе внесеният от депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков преди филми, забранени за лица под 14 г. да не пише „лица“, а „деца“, тъй като „лица“ е юридическо понятие.

Останалите се пошегуваха, че може да прекръстят Агенция за закрила на детето на Агенция за закрила на лицето. След това приеха предложението, като против и въздържали се нямаше.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени