Connect with us

Нюзрум

Фонд „Култура“ ще съди за над 77 хиляди лева организаторите на скандалното драг шоу

Published

on

Във връзка със засиления интерес относно работата на Националния фонд „Култура“ Фондът прави следното официално изявление:

Въз основа на нововъведената практика за активен мониторинг на подкрепените през 2021 и 2022 г. проекти в областта на културата Националният фонд „Култура“ след извършване на надлежна проверка по целесъобразността и законосъобразността на разходването на публични средства завежда съдебни дела за неизпълнение на сключени договори и възстановяване на пълните суми по тях срещу следните бенефициенти: ОСАИК „36 маймуни“ на стойност 87 890  лв. и 94 195 лв.; Сингъл Степ ЕООД  на стойност 77 046 лв. и „Уан модърн“ ЕООД на стойност 14 612 лв. 

Едновременно с това се провеждат всеобхватни проверки на работата на външните експерти – членове на експертните комисии по програмите на Фонда, във връзка с основателни съмнения, базирани на събрани данни за предоставяне на информация за работата по оценката на кандидатурите в опит за съглашателство с кандидати с цел осигуряване на предимство на тези кандидати в конкурсната процедура. След приключване на проверките в най-кратки срокове Националният фонд „Култура“ предприема всички необходими действия за ангажиране на отговорността, вкл. съдебна, на експертите, по отношение на които са констатирани нередностите.

Най-четени