Connect with us

Нюзрум

Фандъкова поднесе най-чаканата новина на столичани (Снимки)

Published

on

Получихме одобрение на проекта, който подготвихме за строителство на нови 8 детски градини с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. Така оставям на следващия кмет осигурени и гарантирани 27 млн. лв. за строителството на детски градини – 2 в „Красно село“ за 11 групи и по една в „Оборище“ (8 групи), „Младост“ (12 групи), кв. „Обеля“ (12 групи), в „Слатина“ (4 групи), в район „Искър“ (4 групи) и в район „Красна поляна“ (8 групи). Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при стартирането на изграждането на нова сграда за детска градина в ж.кщ.“Дружба“ за шест групи. На символичната първа копка присъстваха и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на района Ивайло Цеков, общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Йорданка Фандъкова при стартирането на изграждането на нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община
Йорданка Фандъкова при стартирането на изграждането на нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община

Започнахме строителството на 6-ата нова сграда на детска градина в район „Искър“. Благодарение на активната работа на кмета на района Ивайло Цеков и с разкритите 20 нови групи в градините в „Дружба“ вече няма недостиг на места за децата от 3 до 6 години, в градинските групи, посочи също кметът Фандъкова. По думите й със строителството и на тази втора нова сграда на детска градина в район „Искър“ очаквам да бъде преодолян и недостигът на места и при най-малките в яслените групи.

Продължаваме работа за осигуряване на места за децата в яслена възраст, като районът ще може да осигурява места за деца и от съседните райони. Благодаря за активната работа за „Дружба“ и на общинския съветник от района Лорита Радева. С нейна помощ успяхме да придобием и защитим терена за детска градина, чието строителство започваме днес, каза също столичният кмет.

Нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община
Нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община

Кметовете на райони имат ключова роля за строителството на детски градини – това е дейност, която почти напълно децентрализирахме като предоставяме всички средства директно на кметовете на райони, които провеждат избират строителите и контролират дейността им.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев каза, че програмата на кмета Фандъкова за строителство на детски градини, която одобрихме в съвета в началото на мандата, се изпълнява, въпреки липсата на финансова подкрепа от страна на държавата през последните две години. Който районен кмет не се е справил с процедурите, той не е успял да построи градини. По думите му за сравнение в район „Искър“ са разкрити 20 нови групи в детски градини и предстои откриването на още 6, докато в район „Слатина“ са успели да разкрият само една, която не е дори в построена сграда, а в общински център.“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

Нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община
Нова сграда за детска градина в ж.к. “Дружба“ Снимка: Пресцентър на Столична община

Продължаваме да работим, за да осигурим място в детска градина за всяко дете в район „Искър“. За последните години успяхме да разширим пет от осемте сгради на детски градини в района. Скоро ще започнем изграждане на разширението и на още една – седма детска градина за още 4 групи. А само за последните четири години и основно обновихме и други три сгради на детски градини. Благодаря на г-жа Фандъкова и г-н Георгиев за подкрепата и особено много благодаря на общинския съветник от район „Искър“ г-жа Лорита Радева, защото ние двамата най-добре знаем какво ни костваше борбата да защитим терена на 108. ДГ – филиал за детска градина, каза кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени