Connect with us

Fake Harvard

Конфликт на интереси: Министерството на Асен се тресе

Published

on

Конфликт на интереси и нов скандал е напът да се заформи във финансовото министерство на Асен Василев. Щекотливата дирекция „Съдебна защита“ на „Раковски 102“, за която от седмици има брожения в самата администрация, но и в медиите, отново е на топа на устата, след като стана ясно, че бивш депутат от „Продължаваме промяната“ в миналия парламент е бил назначен да я одитира.

Разкритието дойде тази сутрин от някогашния ексдепутат от БСП и бивш зам.-финансов министър Георги Кадиев, съобщава „Лупа“. Ето какво напипа той при Асен Василев:

„МФ започва вътрешен одит на дирекция „Съдебна защита“, около която има толкова страсти и която парламентът им забрани да местят в министерство на правосъдието поради големия риск от загуба на огромни международни арбитражни дела (в момента върви едно за 1.1 млрд.лв. от наследниците на Ершов срещу България и едно на ЧЕЗ за 1 млрд.лв. срещу България, плюс други по-малки).

За външен „консултант“ на отдел „Вътрешен одит“ на МФ е назначен Димитър Колев Гочев, доскоро депутат от ПП.

Поръчката е дадена, резултатът от одита е предизвестен. Няма да се спрат, докато не унищожат тази дирекция. Ние всички сме длъжни да им попречим да го направят“.

Още с встъпването си отново в длъжност Василев обяви, че готви нов устройствен правилник в МФ, с който цели реформиране на чиновниците и техните постове.

А въпросната дирекция бе предвидена за закриване. Идеята е защитата на държавата в международните арбитражни дела да премине към Министерството на правосъдието.

Дирекция „Съдебна защита“ в МФ осъществява процесуалното представителство на държавата съгласно Гражданския процесуален закон, но ГКП урежда само делата пред българските съдилища, се посочва в мотивите за исканата промяна. Така представителството на държавата по международни арбитражни дела попада извън обхвата на ГПК и е уредено в Устройствения правилник на МФ като функция на звено от администрацията на министерството.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени