Connect with us

Нюзрум

Киро, Бойкикиев и Радев беснеят! Вижте кои и защо поканиха Иван Гешев в Щатите

Published

on

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и окръжният прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов проведоха в Ню Йорк среща с представители на най-големите еврейски организации в САЩ – Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, „B’nai B’rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Срещата бе по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. По думите на директора на организацията Хърбърт Блок поканата е вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.

От интерес за представителите на американската еврейска общност бе състоянието на антисемитизма в страната, както и предизвикателствата пред институциите за справяне с прояви от такъв характер. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа „антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция“.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов посочи пред американските домакини, че за постигане на по-добри резултати в наказателното преследване на престъпленията от омраза с дискриминационен мотив българският законодателен орган трябва да приеме необходимите поправки в Наказателния кодекс, които да третират изчерпателно този род престъпления. Това ще постигне и желания резултат – противодействие, превенция и повишено чувство на справедливост у населението.

Advertisement

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени