Connect with us

Гербери

ГЕРБ алармира: Иван Гешев до часове влиза в политиката! За това беше целия цирк

Published

on

„Със сигурност Иван Гешев ще се пробва в политиката.“ Това коментира пред Нова нюз депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов. „Това е част от причината ВСС да вземе решението с внушително мнозинство. Те си дадоха сметка, че стават заложник на политическите амбиции на един човек”, допълни той.

„Политиката е за партиите. Ако Гешев иска да прави политическа партия, отдавна трябваше да е напуснал поста си, а не да се опитва да събира някакви политически дивиденти с всички фойерверки, които видяхме в последните месеци”, подчерта народният представител.

Николов е на мнение, че от няколко години насам в България има проблем с главния прокурор и с неговото поведение. „Иван Гешев е изпуснал усещането си за граници – докъде е неговата професионална компетентност и откъде започва политиката”, уточни депутатът.  

„Един прокурор трябва да бяга като дявол от тамян да се меси в политическия живот. Не може да показва политически пристрастия, да притиска определени политически фигури и да дава политически квалификации”, каза той.

Според Николов са се видели „целенасочени усилия на главния прокурор да се провали съставянето на правителство”. „Върхът на айсберга е това обръщение „боклуци” към политическите партии и парламента. Отдолу има тежко неразбиране какво е разделението на властите и ролята на прокуратурата”, добави народният представител.

На въпрос не осъзнава ли ГЕРБ-СДС подобен факт твърде късно, депутатът отговори: „Ние говорим тези неща от много време насам. Просто част от политическите играчи отказваха да го чуят и видят. Няма по-последователна формация от ГЕРБ-СДС и по-последователен политически лидер от Бойко Борисов в това да се повтаря, че трябва да се направи съдебна реформа”, е мнението му.

Народният представител подчерта, че част от „жертвите на действията на прокуратурата и самозабравянето” са именно от ГЕРБ.

Във връзка с предложението на ВСС за освобождаването на главния прокурор, внесено в Президентството, Николов коментира, че се надява Румен Радев да го подпише. „Очаквам, че той няма да налива масло в огъня. Президентът, главният прокурор и всички институции трябва да са наясно, че България е парламентарна република”, поясни той.

Най-четени