Connect with us

Нюзрум

Митрофанова крещи „Мы победим“ в центъра на София, милиционери на Демерджиев я пазят

Published

on

Мы победим. С тези думи завърши краткото си слово руската посланика у нас Елена Митрофанова. „Благодаря че поддържате в добро отношение и помните умрелите за нашата свобода и победа. Благодари на организаторите за верността към традицията и паметта, към вашите бащи и деди за освобождението“., каза тя обръщайки се към хората от Безсмъртния полк пред Паметника на Съветската армия в София. Тя припомни, че 9 май е ден за поклонение пред всички, загинали в борбата с нацизма, или с концлагерите.

„Всички комунисти на съд, на съд, на съд. България поема по национален път“ . С такива скандирания агитка от сподвижници на БНО и ВМРО посрещнаха шествието Безсмъртен полк пред Паметника на Съветската армия. Те пееха и „Шуми Марица“ и крещяха „български паметник. 

Мръсни фашисти, отговаряха им от другата страна. И двете групи имат разрешение да присъстват на паметника. Кордон от полицаи обаче разделя групите и се опитва да избегне сблъсъци. 

Поддръжниците на полка са придружавани и от свещеници, които ще извършат „панахида за загиналите от фашизма и нацизма по цял свят“. 

А на фона на крясъците и народната музика, пред паметника се събират и подписи за референдум за мир и суверинитет.

Максим Алексеевич Рибаков от Народния фронт на Русия също се включи в привестстията. „Това е наша и ваша победа, ние сме братски народи, каза той. И показа вечен огън, който е донесъл от Русия. Фашизмът бил, е и ще бъде победен“. Честит празник“, каза Рибаков.

“ Днес е време разделно и българският народ е определил, че иска мир“, заяви Борислав Гуцанов от БСП. И поиска оставката на Йорданка Фандъкова заради ситуацията пред Паметника. „Не считам, че има разумен човек, който би застанал тук на този паметник да се държи по този начин. Смятам, че столичният кмет още днес трябва да подаде своята оставка. Това е пълно безобразие. Пред светлата памет на 50 млн. загинали ти да позволиш подобно нещо… Подобно нещо не може да се случи в центъра на Берлин“, коментира той крясъците на агитката на националистическите формации, които освиркваха поддръжниците на Деня на победата. 

Макар да нямаха разрешение да блокират улици, хората от полка блокираха за кратко движението пред Су“ Св. Климент Охридски“. По-късно на Паметника към депутатите от БСП и ръководството на столичните социалисти се присъедини и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Най-четени