Connect with us

Нюзрум

Министър Стоянов с важна новина за България от Китай

Published

on

Китай се нарежда на второ място сред експортните ни дестинации извън ЕС и влиза в топ 10 на търговските ни партньори в световен мащаб.

Това стана ясно по време на среща между служебния икономически министър Никола Стоянов и посланика на Китай в България Н. Пр. Дун Сяодзюн.

В рамките на разговора бе оповестено, че България ще възстанови Службата си по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Пекин. По думите на Стоянов България изнася малък асортимент от стоки, но има амбицията, а и предпоставките да промени това. В тази връзка е взето решение страната ни да има двама търговски представители – в Пекин и Шанхай.

„Това е още една стъпка за подпомагане на българския експорт, защото компаниите често се притесняват от разстоянието и имат нужда някой да създаде първоначалните контакти на място, а именно това е ролята на СТИВ“, заяви икономическият министър.

Той посочи, че китайска компания проучва България за инвестиция от над 600 млн. евро. Има интерес за инвестиции и в автомобилната индустрия и преработката на метали, информира Стоянов и допълни, че България е в напреднали разговори с няколко китайски компании.

Според него страната ни може да предложи много на компаниите от Азия, а усложнената геополитическа ситуация увеличава интереса им. Стоянов посочи, че в последните месеци компаниите от Азия са увеличили инвестиционния си интерес.

По време на срещата бе договорено Министерството на икономиката и индустрията съвместно с Посолството на Китай да организират среща на министъра с представители на китайски компании, развиващи дейност у нас.

Разговорът ще бъде във формат „закуска за инвеститори“ и ще има за цел представителите на бизнеса да споделят проблемите, които срещат в България и плановете им за нови инвестиции.

Според Н. Пр. Дун Сяодзюн България и Китай имат много добри и силни връзки и на тяхната основа може да се постигне много повече в икономическата област. Той запозна българския министър с работата на Центъра за малки и средни предприятия на ЕС в Пекин (EU SME Center).

Центърът предоставя помощ на малки и средни предприятия на страните от ЕС с цел стъпване на китайския пазар. Китайският дипломат подчерта, че заедно с това посолството в България се стреми да подпомага всяка навлизаща китайска компания и да популяризира възможностите, които страната ни може да им предложи.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени