Connect with us

Импийчмънт

Радев притисна депутатите: Не бавете приемането на бюджета!

Published

on

Президентът Румен Радев призова парламентарните формации да не бавят приемането на бюджета, независимо от изхода на преговорите около съставянето на правителство. Държавният глава ще връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ в следващите дни.

„Когато първият мандат не успее, все следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най- вече – интензивна комуникация пред българското общество. В рамките на следващите дни ще връча следващия мандат на втората по численост парламентарна група, но искам още веднъж, независимо от хода на процедурата за съставяне на правителство, да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони, защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за българската държава“, заяви днес президентът Радев, получавайки от Мария Габриел, номинирана от ГЕРБ-СДС за кандидат министър-председател, празната папка с неизпълнения първи проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни), държавата няма да може да се разплаща.

Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БНТ.

„На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което означава, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и – или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния“, каза Стоянов.

При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди министър Стоянов.

„Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година“, посочи Стоянов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени