Connect with us

Нюзрум

Министър на Радев нахлу бесен в ефир: Асене, недопустимо е!

Published

on

В държавния бюджет за 2024 г няма предвидено такова нещо, но всеки бюджет има тригодишна прогнозна рамка. Това каза бившият икономически министър в служебното правителство на Румен Радев – Никола Стоянов, по Би Ти Ви. Вчера президентът заяви, че е недопустимо намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Проверка обаче във внесения в парламента проект за бюджета за 2024 г. показва, че Радев се кани да наложи вето за нещо, което го няма. В разчетите липсва продажба на държавни земи.

Когато се съгласува всеки закон, има бележки и мнения от министерствата, каза още Никола Стоянов.

„На 45-а стр. от мненията на Министерството на земеделието пише: „По отношение на посочения допълнителен приход от продажба на земи през 2025 г. обръщам внимание на следното….“ И казва как очаква приход от 340 милиона за 700 000 декара земя. Даже в това становище министъра на земеделието казва, че този приход няма да бъде събран, дори да се продадат тези земи, защото 60% се заплащат с компенсаторки, а 40% – с реални пари. Тоест дори да се случи продажбата, ще се вземат 140 милиона, а не 350 милиона – сиреч нови 200 милиона кухи в бюджета. Това е прогнозната част от закона за бюджета“, обясни бившият икономически министър.

Според него документите вървят заедно и ако се приемат – това би дало основание още през 2024 г. да започнат процедури по продажбата на тези земи, за да влязат като приход през 2025 г. Идеята я има. Министерството на земеделието е казало, че не е добра идея, уточни той.

„Тя дава право от 1 януари да се пристъпи към започване на процедурите за продажба, за да влязат в приходите 2025 г. Да заколим кокошката, за да се наядем днес на обяд. Но утре няма да има втора кокошка. Тази земя е ограничена – тези 700 000 декара са между 1/4 и 1/5 поземления фонд. Те се отдават под аренда всяка година на различни стопани“, каза още той.

По отношение на таксите за транзит на руски газ Никола Стоянов заяви, че те няма да бъдат събрани. „Булгартрансгаз“ задлъжнява много сериозно – за месец над 250-260 милиона , а си разваляме отношенията със съседи и партньори в ЕС, защото ставаме непредвидим партньор. Международни договори с дългосрочен план се изменят едностранно. Всички в ЕС са в режим на санкции, Украйна е във Война с Русия, но и тя не си позволява едностранно да наложи тази такса.

Не може един участник по трасето от днес за утре да реши нещо. Дори нашето законодателство не позволява такава такса, предупреди Никола Стоянов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени