Connect with us

Нюзрум

Служебник на Радев взриви ефира: Надценките в магазините стигат до над 70%

Published

on

Можем ли да видим понижаване на цените след отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна? Как работи сайтът за сравняване на основните хранителни продукти и възможно ли е да има таван на цените? Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев иска таван на надценката на млечните продукти.

„Таванът е възможен и в края на нашия мандат ние бяхме готови със законопроект за това. Радвам се, че редовното правителство стигна до тази идея, но ми се искаше да не се губят толкова месеци и още лятото да беше приет такъв проект. От юли трендът се обърна и цените на храните на едро отново тръгнаха нагоре“, каза бившият служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Надценките в магазините стигат до над 70%.

Гостът сподели, че могат да стигнат и до повече. Според него това е проблем, наслояван дълги години и трябва систематично да се борим с него. Стоянов разказа и за сайта за наблюдение на цените на храните, посочвайки че той не е обновяван от май месец, което означава, че контролът е занемарен.

„Нищо не е направено за развитието на сайта. Ние го направихме в много кратък срок и със сигурност много неща могат да се подобрят. Надявам се да продължат да го развиват. Видно е, че

цените още от средата на лятото са тръгнали нагоре и очакванията са да продължат да растат.

След решението за украинското зърно също не очаквам падане на цените. Официално забраната падна, но неофициално тя си остава“, коментира бившият служебен министър на икономиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че всеки месец ще получаваме по 40 млн. в хазната, благодарение на падане на забраната за украинско зърно.

Стоянов определи това твърдение като абсолютно невярно.

Според него инфлацията пак тръгва нагоре и това ни отдалечава от Еврозоната. Той е категоричен, че това трябва да се изведе като приоритет от правителството и систематичен контрол на цените.

„Взимат се проинфлационни мерки. Например, борбата за отмяна на дерогацията.

Когато ние предадохме постовете си, цените на горивата бяха по 2,40 лв., а сега са 2,90 лв.

Това е сериозна проинфлационна мярка, защото се отразява на всички стоки“, подчерта Стоянов.

Той сподели, че при решението на „Лукойл“ има два варианта. Първият е, ако има готовност и успеят в 30-дневен срок да минат на неруски суров петрол, което ще се отрази в качване на цените, но не много. Вторият вариант – да нямат такава техническа възможност и

единствената алтернатива е внос на горива, когато вече ще се вдигнат цените с много.

Никола Стоянов засегна и темата за военната помощ за Украйна. Той посочи, че докато е бил министър на икономиката, не сме продавали директно оръжията си.

Неговият наследник на поста Богдан Богданов каза, че очакваме годишна инфлация от 8%, но Стоянов се съмнява в това твърдение.

„Не бих си позволил да дам оценка на работата му, но пожелавам кураж. Трябва повече да се обърнат към нуждите на българските граждани, а не толкова към външната политика“, заяви в края на разговора бившият служебен министър на икономиката.

Най-четени