Connect with us

Нюзрум

На изпроводяк: Министър посочи голям проблем с цените на храните

Published

on

От цената на едро до цената на дребно има проблем при търговията с хранителни стоки, макар че нарушенията на търговците вече са незначително малко, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

„Надценките в магазините са от 60-70% до 130-140%, сподели наблюденията си министърът.

Той обясни, че предизвикателствата пред него и пред служебния кабинет, който днес ще предаде властта на ротационния кабинет, са били през зимата заради опасенията, че няма да има газ и че инфлацията ще се вдигне още повече. Тези проблеми са забравени 7-8 месеца по-късно, оптимистичен е Стоянов. Той очаква инфлацията през май да е около 9 на сто.

Въпреки спада в инфлацията, Стоянов посочи, че само две търговски вериги са пуснали цените си в сайта на служебната власт – Foodprice.bg. В последния си ден като служебен министър Стоянов призова депутатите да приемат Закон за надценка на храните. КЗП са направили около 1 500 проверки, като сега вече около 20-25% са нарушенията.

Цените на млечните продукти също спадат. Цената на киселото мляко вече е с 6-10% надолу.

За равносметката на оръжейната индустрия, Никола Стоянов изтъкна, че няма още окончателните числа за първите пет месеца за резултатите на отбранителната индустрия. Секторът върви добре, предприятията са натоварени, хората работят и получават високи заплати, обясни министърът.

Той се надява новият министър на икономиката и индустрията да продължи линията на комуникация с чуждестранните инвеститори.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени