Connect with us

Нюзрум

Андрей Ковачев изригна: Скопие престъпи червената линия!

Published

on

„В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде повдигнат въпросът – защо с председателя на фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и още трима българи не бяхме допуснати в РСМ. Трябва да се обясни какво ще се случва занапред и как това се съвместява със статута на страна, която е кандидат за член на Европейския съюз. Това е тежък прецедент. Никоя страна от Западните Балкани не си е позволявала подобно нещо“. 

Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по БНР след като на 6 май група българи се опита да стигне до Ново село, за да присъства на панихида на българското военно гробище, но не беше допусната в югозападната ни съседка. Ковачев бе сред тях. 

И допълни, че очаква отговори и от министри на Северна Македония. 

Ковачев подчерта, че РСМ са престъпили червена линия, която не могат да прекрачват, ако смятат за сериозна европейската интеграция. 

„Тук става дума вече не за конфронтация с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не приемат сериозно позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е друг въпрос, явно не приемат сериозно приемането си в Европейския съюз“, каза българският евродепутат. 

Според него антибългарската реторика се е засилила в РСМ заради предстоящите избори и съревнованието между управляващи и опозиция – кой повече ще защити македонската идентичност от лошите българи. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени