Connect with us

Нюзрум

Проф. Константинов скастри Радев: Никак не е прилично това, което направи!

Published

on

Не е прилично в Страстната седмица президентът да предприема такива действия, не е християнско. Така математикът проф. Михаил Константинов коментира очакваното решение на президента Румен Радев да свика парламента още в сряда. 

„Преди даваше прекалено много време на партиите, а сега – не. Лашкането в крайности показва нестабилност в политическото поведение. Това налага хипотезата, че много скоро ще има силно влошаване на положението в Украйна. Започвам да мисля по тази линия – да се очаква решителен обрат във войната и то не в наша полза“, изтъкна математикът пред bTV. 

Той изчисли, че 9750 гласа са били нужни на един кандидат за народен представител да стане депутат. Около 2,5 милиона са гласовете общо, а мандатите 240, обясни професорът.

„Във Видин обаче има изключение. Там са нужни само 7000 гласа, защото няма население за четири мандата. Трябва да са три, но им дават 4, за да не обидят хората от областния град“, добави той.  

„Не виждам защо президентът бърза още в Страстната седмица да свика парламента. Очевидно той иска или да окаже натиск върху партиите да съставят правителство или бързо да се стигне до нови избори“, каза пък политологът доц. Даниел Смилов, който бе представен и като експерт по конституционно право. 

„Хартиеният вот не даде това, за което отново бе въведен, т.е. да вдигне избирателната активност. Такъв ефект нямаме. Той създаде куп проблеми с протоколи, както и среда, в която може да се вършат множество манипулации. Машинното гласуване на практика бе махнато от съображения, които не бяха потвърдени. Нямаше нито едно истинско доказателство, че има някаква манипулация с машините“, добави той.

Убедена съм, че ако нямахме хартиен вот, щяхме да имаме по-ниска активност, прекъсна го колежката му доц. Татяна Буруджиева.

Може би целта целта на президентът е в края на юли да има избори, ако не се състави правителство до три седмици, добави тя.

„Нелепо е да се свиква парламента с такава скорост в Страстната седмица. Три дни по-късно нямаше да се свърши със света, освен ако не се очаква някакъв краен вариант с войната“, изтъкна доц. Буруджиева.  

Не мисля, че войната в Украйна е причината за тези действия на президента Радев, каза пък Смилов. 

Машинният вот отказва хората в махалите да гласуват, но не знам доколко това е демократично, коментира пък проф. Константинов. 

Машинният вот не решава всички проблеми, но беше една крачка напред и сега се върнахме назад, каза от своя страна Смилов. 
„Българските политици са длъжници на народа. Време е да си върнат дълга“, заяви накрая математикът. 

Най-четени