Connect with us

Нюзрум

Експерти изчислиха възможните коалиции след вота

Published

on

Шест политически сили влизат окончателно в 49-ия прламент. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН. Ще бъде ли съставено правителство и какви са възможните варианти за коалиции?

Политическата ситуация коментираха политологът проф. Мария Пиргова, социолозите доц. Мира Радева и доц. Алексей Пампоров и преподавателят по Политически комуникации проф. Росен Стоянов, съобщава bTV.

„Има най-малко две или три възможни коалиции. Едната е хартиената, другата е „Магнитски“, а третата е голямата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. Правителство ще има и не едно в този парламент. Ако не се получи голямата коалиция на евроатлантическите партии, ще се получи коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП с резерв ИТН. Мисля, че на редовни избори няма да ходим скоро“, каза политологът проф. Мария Пиргова. 

Проф. Росен Стоянов коментира позицията на ПП-ДБ като втора политическа сила.

„Създава напрежение и по отношение на поети ангажименти. Ако вследствие на неразумност, не се случи това, което политикът поема като ангажимент, следват анализи, критики вътре, особено в коалиция, която е създадена от 8 партии и 100 и няколко правителствени организации. Това са хора с много разнородни интереси. Със сигурност леви, десни, либерали и какви ли не други в едно трудно живеят един с друг“, каза проф. Стоянов.

Според социолога доц. Мира Радева се вижда ясна криза в почти всички партии, с изключение на „Възраждане“. 

„Имаме сериозен ръст. Те буквално пет пъти са нараснали в рамките на тези две години. Това би трябвал ода бъде много важен знак. Щом като в ПП-ДБ загубата не се приема лесно и започват гласове за разцепление, прагматичният ход е най-накрая България да има управление“, коментира доц. Мира Радева.

По думите на социолога доц. Алексей Пампоров „На всеки 12 години има един цикъл на патриотизация и национализация“.

„Всички изследвания показваха, че ПП ще загуби около 5% от гласовете си от предходните избори, ако се коалира с ДБ. Оказва се, че са загубили даже 10%. По-голямата изненада е, че гласовете, които загуби ПП и очаквахме, че ще отидат към „Левицата“ или „Български възход“, отидоха към „Възраждане“, каза доц. Пампоров.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени