Connect with us

Нюзрум

Бяс в курника на bTV! Иван Гешев пусна снимка от САЩ, с която показа какви лъжци са

Published

on

Главният прокурор на Република България Иван Гешев взе участие в  участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън. Посещението на Иван Гешев в САЩ е по покана на конгресмени.

По този начин се слага край на спекулациите, появили се в някои медии, водени от bТV, че Гешев не е поканен и няма да присъства. В закуската са взели участие множество лидери от страни от Балканите.  

Главният прокурор се е срещал отново с конгресмените Робърт Адерхолт и Пийт Сешънс, като една от снимките е направена на фона на Конгреса на САЩ. Гешев е имал разговор и с бившия конгресмен Джим Слатъри, който е бил член на Камарата на представителите от 1983 до 1995 г.

Събитието се провежда във Вашингтон през първия четвъртък на февруари, като Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването на закуската.   

Участие в традиционната годишна Национална молитвена закуска вземат представители на американския политически и икономически елит, конгресмени, членове на правителството, както и гости от повече от 140 държави.

Форумът предоставя възможност за изграждането на лични отношения и задълбочаване на контактите между изявени общественици и лидери от целия свят, споделящи общи ценности за толерантност, защита на човешките свободи и демокрацията.

„Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави“, написаха от прокуратурата, като публикуваха и снимки от събитието. По време на молитвената закуска Иван Гешев е разговарял с редица важни гости. На събитието видеообръщение е направил и президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Самата Национална молитвена закуска по традиция бе открита с реч на американския президент Джо Байдън, която той произнесе от центъра за посетители на Конгреса пред аудитория от около 450 конгресмени, представители на държавната администрация и общественици. Байдън призова за единство на американската нация.

Няколко пъти в речта си президентът говори за нуждата от възстановяване на диалога между демократи и републиканци. Знаковото бе и това, че Джо Байдън бе седнал до председателя на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Маккарти, който бе избран на поста след цели 15 гласувания в Конгреса, които се проведоха в началото на януари.

Американският президент Джо Байдън поздрави и над 1300-те международните гости, които както и в предходни години наблюдаваха речта от зала, намираща се в близост до Капитолия.

Най-четени