Connect with us

Нюзрум

ГЕРБ пак на всички в устата в Нова, Отритнатият от народа Хаджигенов изкряска: Да видим Борисов

Published

on

Новото служебно правителство и предстоящия парламентарен и местен вот. Това коментираха в студиото на Нова тв политологът доц. Татяна Буруджиева, адв. Николай Хаджигенов, социолозите Кольо Колев и Евелина Славкова от „Тренд“.

Социологът Кольо Колев
Социологът Кольо Колев

Според Кольо Колев има връзка между местните и парламентарните избори. „Това, че много формации ще бъдат заинтересовани да участват във властта. Едно е да правиш местни избори, когато държиш централната власт, друго е когато го прави служебно правителство. Ще има определено стремеж по един или друг начин да се сформира правителство. И съответно да се участва във властта. Това ще е допълнителен стимул за странни политически колаборации“, каза социологът.

Евелина Славкова от "Тренд"
Евелина Славкова от „Тренд“

Евелина Славкова от „Тренд“ допуска три варианта след вота на 2 април. „Първият е коалиция между ГЕРБ, ДБ и ПП. Ако ПП влязат в коалциия с ГЕРБ, ще загубят своя облик. Малко вероятен сценарий. Вторият сценарий: Хартиена коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е обществено неприемлива коалиция. Не смятам, че ГЕРБ ще се впуснат в това начинание. Третият сценарий – нови избори. Той не трябва да бъде изключван“, каза още тя. 

Според доц. Татяна Буруджиева пък тежкия кръст в политиката е, че независимо субектите как са се наричали помежду си, те в даден момент трябва да влязат във вид колаборация. 

Доц. Татяна Буруджиева и адв. Николай Хаджигенов
Доц. Татяна Буруджиева и адв. Николай Хаджигенов

„В политиката това, което е важно, е че няма никакво значение как са се наричали. Това е тежкия кръст в политиката – трябва постоянно някакви символно умиращи субекти да се съживяват. Умират субекти, но се възстановяват. Пред българите не стоят големи въпроси, а малки – но толкова жизненоважни, че могат да обърнат всичко в политиката. Местните избори няма да бъдат решени на национално ниво. На местно ниво има много различни субекти и партии. На местно равнище всеки гласува за местните си проблеми“, каза още тя.

Адвокат Николай Хаджигенов изкряска, че Борисов изкара 12 години във властта с БСП в устата. „Нека да видим как ще се съберат“, каза още той.

Най-четени