Connect with us

Нюзрум

Гешев заплаши ПП и ДеБъ: Щом не искате вие, идвам аз! Заговори за дрога, убийства, катастрофи

Published

on

„Поредното дете – на 14 години, загина заради инцидент на пътя. Прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, да има справедливост“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във Велико Търново, където по покана на кмета на града Даниел Панов, се проведе среща със Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор – Христо Христов и Тихомир Шабов, както и Димитър Машов, директор на ОД МВР – Велико Търново.

Главният прокурор изрази съболезнованията си към родителите и близките на 14-годишното момче от казанлъшкото с. Бузовград, което в края на миналата седмица стана жертва на поредния тежък пътен инцидент, причинен от употребил алкохол и наркотични вещества шофьор.

Гешев изтъкна още, че заради загинали деца във вторник по едно и също време в три населени места в страната – гр. Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората протестират.

„Но това изглежда не е достатъчно, за да се ангажира вниманието на законодателната власт. Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата. Проблемът в България е, че държавата гони престъпника, нарушителя, а не обратното. Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор? А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?“, попита главният прокурор, който припомни, че е повдигнал въпроса на срещи с четири от парламентарните групи в Народното събрание, но към момента реални действия не са предприети.

Advertisement

Той обаче отново ще настоява за подобряване на законодателството.

„Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи. И всичко е, надявам се не някакви лични, корпоративни, партийни и всякакви други интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани“, посочи още Гешев.

Във връзка с отказа на част от парламентарните групи да се срещнат с ръководството на прокуратурата, главният прокурор коментира, че мисли, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи.

„Никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам. Аз не се притеснявам, те защо се притесняват. Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки“, каза още той.

Advertisement
Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени