Connect with us

Нюзрум

Нинова, след като Радев я ошамари: Кабинет може да има! Първо ГЕРБ да вземе мандата

Published

on

„Ако „Продължаваме промяната“ ни поканят, ще участваме в разговори, а какъв ще е резултатът – ще видим“, каза лидерката на БСП Корнелия Нинова след кошмарното приключване на консултациите при президента Румен Радев.

Знаете, че ние настояваме да има увеличение на минималната заплата, да има социален пакет за догодина. Радваме се, че има промяна в позицията на президента и служебния кабинет, той увери, че служебният кабинет ще помисли за увеличаване на минималната работна заплата, каза още Нинова.

Смятаме, че може да има правителство. Но че реалните преговори ще започнат след връчване на първия мандат. Официални разговори за правителство не текат, докато не бъде връчен първия мандат, обясни още Нинова. Според нея времето за преговори е било погубено.

Ако ние получим третия мандат, ще положим всички усилия. Няма да подкрепим първия мандат. Няма да подкрепим третия мандат на ДПС и „Възраждане“, ако отиде при тях, посочи лидерката на БСП.

Бихме поставили няколко национални приоритети за преговори и бихме държали на социалната политика, защото в момента в кризата и зимата, това е най-важното за хората. За отношението към войната в Украйна говорихме с президента. Отново препотвърдихме нашата позиция, че решението за изнасяне на оръжие е опасно за България и че може да ни въвлече в този конфликт. След решението на НС определихме коалицията, която го взе, като коалиция на войната – ГЕРБ, ДПС, ПП, БВ и ДБ. Очевидно сме на различни позиции. Помощ хуманитарна, бежанци, лекарства – да, всичко, с което можем да помогнем на един народ, който е във война. Но оръжие – не.
Тонът не беше остър, но имахме теми, по които имахме различни позиции. Самолетите. Ние смятаме, че в момента България има нужда от финансова подкрепа за икономиката, социални мерки, особено за работещите бедни. Не смятаме, че в момента трябва да се дават пари за самолети, обясни още Нинова.

Най-четени