Connect with us

Нюзрум

Някой вярва ли на Нинова: Нямало напрежение, нямало дефицит, само луд народ по магазините, дето вдига цените

Published

on

Изкуствено се създава напрежение, нямаме дефицит на стоки. Заради изкуствено създаваното напрежение обаче има търсене и цените растат. Твърдо ще се борим със спекулата, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова пред Георги Любенов по БНТ.

Има много драстични случаи на спекула, установени при проверките, добави тя и посочи тройно по-високи цени, на които търговците продават, в сравнение с тези, на които са купили стоката.

Например олиото е с производствена цена около 2-3 лева. В магазини стига и до 6 лева.

Възможно е да вземем драконовски мерки за ограничения на износа и цените, каквито взимат вече някои страни в Европа. Да, това е предупреждение към търговците, които искат да забогатеят за няколко дни на гърба на българските потребители, подчерта вицепремиерът.

Това не са репресивни мерки, това са мерки, разписани в закона. При това у нас прилагаме все още меките мерки, в ЕС вече преминаха към твърдите, поясни тя.

В някои държави има забрана за износ на зърно и олио. В Румъния вече има подобни рестрикции. В Испания беше наложен и таван на цени, даде конкретни примери Нинова, без да предполага, че с това сама дава повод за спекулации.

Ситуацията с цените у нас ще се нормализира, обеща вицепремиерът. Припомняме, че тя обеща същото и за цените на мобилните оператори, които въпреки нея скочиха нагоре.

Хората са изключително притеснени от цените и обедняването, това трябва да е водещото и в политиката на правителството – как да преведем българите с по-малко загуби през тази криза.

Започна отрезвяване у нашите коалиционни партньори в правителство и в държавите в ЕС по отношение на санкциите към Русия точно в посоката, в която БСП настояваше и предупреждаваше, коментира Нинова. Те разбраха, че хард санкциите не са изход.

Лидерът на БСП повтори позицията, че не са нужни сили на НАТО у нас, които да ни пазят, защото няма от какво. България няма да изнася оръжие за Украйна, това е червена линия, която няма да си позволим да престъпим, заяви Нинова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени