Connect with us

Нюзрум

Социолог разтрепери променкаджиите: След изборите ще плачат

Published

on

Обикновено по време на кампания сме свикнали да виждаме в битка двама основни кандидати, а след тях са останалите. В момента картината за София е по-различна – има трима основни играчи, Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян.

Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ социологът Кольо Колев.

По думите му разликата между тях е малка и варира около 10-20 хил. гласа, а разликата е малка, защото

се очаква в София да гласуват около 550 000 души.

„Има колебаещи се за кого да гласуват винаги на изборите, но процентът сега е по-висок. Около 120 хиляди души в София все още не са решили за кого ще пуснат своя вот. Това означава, че

дори и четвъртия и петия – кандидата на „Възраждане“ и Вили Лилков не са лишени от своите шансове.

Представете си, че към тях се излеят 100 000 гласа, допълни Кольо Колев. Според него картината на изборите в страната ще изглежда изключително зле за ПП-ДБ. ГЕРБ също имат негативи от властта и ще изпуснат някои райони, които управляват в момента, категоричен беше той.

Тези, които ще вкарат повече общински съветници ще бъдат „Възраждане“.

Едва ли изборите сега ще доведат до предсрочни избори, каза още социологът. Имаме буфер покрай ротацията, но покрай нея ще има напрежение. ПП/ДБ се изживяват като солта на земята. Те ще продължат да настояват за тази позиция, а ГЕРБ ще предяви претенции.

Това ще доведе до ясна конфронтация, заяви още той.

Избирателите не харесват нищо, което в момента е на политическия терен. Те не харесват нито във формата на политически партии и политически кандидати, нито представителите на тези партии в листите. Това каза политическият психолог Антоанета Христова. Според нея избирателите не харесват и хората, които бяха нарочени, че ще разширят подкрепата, за да изглеждат по-граждански.

Управляващите ще получат сериозни удари, с изключение на ДПС. И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ ще намалят присъствието си в общинските съвети, особено ГЕРБ-СДС, прогнозира още Христова.

Най-четени