Connect with us

Гербери

Време беше: ГЕРБ взе по същество диригентската палка

Published

on

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който е и съпредседател на ПП беше извикан в парламента от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) и след “много интензивни разговори” вот “Промяната” бяха приети всички условия на ГЕРБ-СДС и ДПС. Пред “Труд news” политически наблюдатели регистрираха фиаското на ППДБ

Имахме полезен разговор с колегите от ГЕРБ, каза финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев

ГЕРБ пое диригентската палка на управлението, а долавящите се фалшиви звуци в оркестъра на властта от изпълнителите на ППДБ няма да се повторят скоро, след инфарктните часове без кворум в парламента, коментираха пред “Труд news” музикални критици, помолени да оценят управлението на държавата.

Настройката на инструментите се случи в два поредни дни, от ГЕРБ ясно показаха кой е диригентът, а по всичко личи, че председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски ще е първа цигулка в държавната управленска формация, отбелязаха още музиковедите пред “Труд news”.

До бързото превъзпитание на ППДБ се стигна след като в два поредни дни депутатите им не можеха да съберат кворум в пленарна зала, за да се прегласува вотът на недоверие към кабинета, защото от ГЕРБ и ДПС не се регистрираха в зала, а в петък това направиха и Възраждане и ИТН.

Упорството на ППДБ по отношение на неотпадането на дерогацията за “Лукойл Нефтохим Бургас” и настояването на ГЕРБ и ДПС тя да отпадне допълнително обтегна отношенията между формациите от управляващото мнозинство, но в крайна сметка “Промяната” претърпяха фиаско и за тях вероятно ще останат някои от духовите инструменти в оркестъра, констатираха още музиковедите.

“Как така заради този петрол, заради тези пари, ПП-ДБ са готови да падне правителството и да се съберат с уж опозиционните партии БСП, “Възраждане” и ИТН? “Лукойл” е частна компания, подчинена на Кремъл и парите отиват натам.

Защо дерогацията им е по-важна от правителството?”, запита вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и поиска оставката на спортния министър Димитър Илиев заради ексцесиите в София от протеста на футболните фенове и укори кметът на София Васил Терзиев за лошата организация от страна на Столична община.

“Не бих подкрепял правителство, което работи против евроатлантизма и ако те продължат да работят с “Възраждане” и БСП, няма да ги подкрепяме”, заяви в кулоарите на парламента и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и допълни: “Кметът на София и министърът на спорта са отговорни и виновни, че допуснаха тези супер агресивни ултраси да вилнеят в центъра на столицата”. “Дерогацията трябва да отпадне веднага. С това, което Петков каза – че е готов да жертва правителството, но да не свали дерогацията, ме кара да съм абсолютно убеден, че те имат личен интерес от “Лукойл”, каза още Пеевски и предупреди, че от ДПС внасят сигнали за разследване.

Междувременно от ППДБ бяха поискали оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради безредиците от футболния протест срещу БФС, но и за това не срещнаха подкрепа в ГЕРБ и ДПС, напротив. Премиерът Николай Денков уволни зам.-министърът на МВР Стоян Темелакиев, но не се съобрази с искането на ППДБ за оставката на Калин Стоянов преди да го обсъди с вицепремиера Мария Габриел.

Още сутринта в петък депутати от БСП, ИТН и “Възраждане” започнаха да правят сметки дали правителството ще падне, но в 13,45 ч. съвместно изявление на представители на ГЕРБ-СДС, ДПС и ППДБ охлади опозиционните размишления за парламентарната рулетка.

Финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев е бил извикан в парламента при председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев и Теменужка Петкова и на съвместно изявление на четиримата стана ясно, че от ППДБ са приели всички условия на ГЕРБ и ДПС, за да продължи правителството да работи.

“На финансовия министър бяха поставени няколко условия – дерогация, държавен бюджет и евроатлантизъм. В сряда двете партии ГЕРБ и ДПС ще участваме в кворума на Народното събрание и ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има”, каза след края на срещата Десислава Атанасова. “Получихме уверения, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува заедно с “Възраждане”, БСП и ИТН”, допълни тя. “ДПС постави условия да има приоритетен списък с инвестиции за общините. Намаляваме прага на дълга с 1,2 млрд. лева, така постигнахме съгласие по рамката на бюджета”, каза Йордан Цонев. А на финала Асен Василев обобщи обещанията към ГЕРБ и СДС, които е поел като съпредседател на ПП и финансов министър в кабинета “Денков”: “Отпада вноската от “Газпром” като не 100% сигурна. Ще преработим бюджета в този му вид, намереното решение за дерогацията е изключително полезно”. Василев отбеляза, че списъкът с приоритетни проекти за общините по искане на ДПС ще е готов до 11-12 декември.

“Имахме полезен разговор с колегите от ГЕРБ, за това, че нито ние, нито те е добре да сформират мнозинство с другите партии в парламента, тъй като това води до нездравословни процеси и загуба на доверие”, каза още съпредседателят на “Промяната”.

“ДПС ще се върне в пленарната зала следващата седмица, за да подкрепи евроатлантическото правителство”, заяви малко по-късно след края на ЦС на ДПС Делян Пеевски и допълни: “Щом ще влезем в зала, значи си струва евроатлантическото правителство”. Той декларира, че ще се кандидатира за председател на ДПС на националната конференция на партията на 24 февруари. “ДПС ще има един председател”, каза Пеевски в отговор на въпрос дали е възможно ДПС да се управлява от съпредседатели.

Дерогация, държавен бюджет и евроатлантизъм

Три условия от ГЕРБ и ДПС превъзпитаха ППДБ в 13,45 ч.

– Дерогацията за внос на руски петрол за “Лукойл Нефтохим Бургас” ще бъде премахната преждевременно в две стъпки – от 1 януари 2024 г. спират квотите за износ на рафинерията, а от 1 март 2024 г. се спира окончателно вноса и преработката на руски петрол.

– Приходите в проектобюджета за 2024 г. ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лева, колкото е предполагаемата планираната енергийна вноска от 20 лева на 1 MWh за транзита на руски газ през България. Създава се списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ “Струма”, АМ “Хемус” и др., както и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв.

– От ППДБ дават гаранция на ГЕРБ, че занапред няма да има случаи, в които парламентарната група на ППДБ ще гласува в пленарна зала заедно с “Възраждане”, БСП и ИТН.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право, пред “Труд news”: Борисов ще клати до последно правителството без да го събори

Според мен много рискова би била играта на Борисов, ако се стигне до падане на правителството при вота на недоверие в сряда. Защото мандатът ще се върне при него, но с какви очи ще търси подкрепа от “Продължаваме промяната”? Ако потърси коалиция с другите партии, но без ППДБ, ще има изцяло преформатиране на идеологията. По-скоро това е начин да ги клати, без да ги събори и секунда преди те да паднат, той ще им подаде ръка и ще каже – елате тук. По този начин Борисов иска ГЕРБ да получат повече не само в Народното събрание, но и в общинските съвети, в бюджета да бъдат записани всички негови искания. Но според мен правителството няма да падне.

Процедурата по вота на недоверие, беше използвана за натиск спрямо друга процедура – отмяна на дерогацията за използване на руски петрол. Сега вече тези две процедури са взаимнообвързани от най-голямата по численост парламентарна група, която поддържа правителството при гласуванията.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд news”: Всички съставни части на сглобката трябва да заминат директно на лечение

Колебая се между няколко диагнози и всичките са валидни. Пациентът е много болен. Първо, това е абсолютно шизофренно състояние, в което хем си сглобка, хем не си, хем си коалиция, хем не си, хем не одобряваш основните политики, които провежда мнозинството заедно с правителството, и в същото време си част от него и си отговорен за него, но искаш да се отграничиш. Това е пример за това, да ти говорят няколко гласа. Тази диагноза продължава с опасностите, които следват от подобно поведение. Обикновено хората, които страдат от подобно заболяване има фази, в които могат да са опасни за себе си и другите. Те не могат да се водят отговорни за обществото и за тези, които ги заобикалят. Обикновено такива хора ги лекуват в определени специализирани места, защото са опасни. Когато си опасен за себе си и за другите, отиваш на лечение и обществото се лишава от твоето присъствие, докато не се излекуваш. Ако се излекуваш.

Изводът за мен е, че в момента всички съставни части на сглобката трябва да заминат директно на лечение. Има и някои нейни отделни представители, които са болни, защото продължават да са част от нея, но все пак могат да подлежат на лечение. Докато тези лидери, които унизяваха политическите си партии, т. е. работеха срещу себе си и в момента работят срещу обществото, тотално обърквайки го, тотално заменяйки истината с лъжата.

По въпроса за дерогацията – прозират две разделителни линии, естествено свързани с пари, които не са от светлата страна на закона.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени