Connect with us

Нюзрум

Антоанета Христова уби надеждите за работещ кабинет! Посочи виновниците

Published

on

„По-голямата вероятност е да няма правителство, защото то може да се сформира реално при участието на ГЕРБ, а ПП – ДБ нямат интерес да се прави правителство, в което да участват други партии, които да ги контролират в реализацията на техните приоритети, коментира пред Бгнес политическият психолог доц. д-р Антоанета Христова.

„Невъзможно е те да бъдат сами, те подчертават силно желание да управляват с правителство на малцинството, това е невъзможно, затова моята прогноза е, че няма да има правителство. Изцяло отговорността за това е на ПП – ДБ”, изтъква проф. Христова.

По думите й това е обяснимо, защото втората политическа сила няма интерес да направят правителство в коалиционен формат.

„Затова и искат да управляват сами, ако управляват коалиционно, то коалиционните партньори не трябва да осъществяват контрол върху тях. Техните приоритети от началото са били отстраняване на главния прокурор и финансово преразпределяне“, подчертава политическият психолог. Тя припомни, че ИТН усети ПП и започна да ги контролира във финансовото преразпределяне, което показало ясно, че ПП не са партия, която да играе по правилата на демокрацията и парламентаризма.

„Техните цели са разправа и разчистване на терен“, уточни проф. Христова. Според нея ПП – ДБ са вече в изолация.

„Първият мандат зависи от ДБ, която би могла да се отдели от ПП, разчитайки тези неща, които вече изредих, разбирайки, че ситуацията се развива в посока на „търкаляне на камъните надолу по надолнището на държавата”, а вторият ключов фактор са БСП и ДПС, които да решат по определена програма да подкрепят експертни политики, например, по бюджет и законите, които трябва да се приемат по ПВУ. При тази ситуация това би могло, но ключовите са БСП и ДБ”, подчерта отново д-р Антоанета Христова. Тя изрази съмнение, че тези две формации имат визия свързана с отговорност към държавата, за да направят компромис, за да има правителство.

„Следващите дни ще го покаже, но този вид отговорно осмисляне според мен е малко вероятно, защото и ДБ, и БСП се подготвят за местни избори, без да отчитат ситуацията. БСП се състезават с Възраждане, затова и позицията им ще бъде сходна с тази на Възраждане – самостоятелно тичане, за да влязат в предизборна кампания за местните избори, докато в ДБ няма лидерство, сила и точен анализ на ситуацията, който да може да им даде енергия, за да вземат решение”, уточни още политическият психолог.

Относно ролята на ДПС и ИТН д-р Антоанета Христова изрази мнение, че те ще играят относително колаборативно.

„Те описват да бъдат отговорни, затова може да има определени договорки, тоест подкрепа за определени политики преди да се излезе в предизборна кампания. Ако все пак има правителство то трябва при ДБ и БСП да се е появило чувство на отговорност към държавата, но не допускам”, смята д-р Антоанета Христова.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени