Connect with us

Нюзрум

Държавата се тресе! Те се хванаха под ръка и са готови да действат

Published

on

Десетки работници и служители от НСИ излязоха на протест пред административната сграда на ведомството в София. Основното искане на протестиращите е увеличение на тяхното възнаграждение, съобщава БГНЕС.

Освен в столицата, служители на НСИ излязоха на протести и в други градове на страната като етап от преминаването към ефективни стачни действия.

Протестиращите настояват за увеличение на работните заплати във ведомството с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база. Към момента средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати.

От тези данни става ясно, че първото тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118-о място.

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов заяви, че колегите му са в правото си да протестират, защото заплатите в НСИ са едни от най-ниските заплати в държавната администрация. Той уточни, че властта не ги е поканила на разговори, но очакват покана. „Това не са политически протести, това са трудови протести“, категоричен е Атанасов.

Протестиращите скандират „Достойни заплати“, „Чуйте ни“, както и „Подкрепа“.

Рая Петрова, председател на КТ „Подкрепа“ в НСИ поясни, че исканията им са същите каквито и преди – увеличаване на заплатите, защото предишният протест не дал резултат. Тя обаче уточни, че има подписан ангажимент на правителството към статистическата система у нас, и в този документ има клауза, че ще бъдат „подкрепени финансово“. „В тази си част правителството не изпълнява ангажимента към професионалните статистици. Ние искаме да бъдем чути. Искаме професията ни да бъде уважена, защото ние сме сериозно ангажирани с научен труд хора. Искаме достойни възнаграждения и средства за издръжка“, посочи Петрова.

„Продължаваме да искаме да имаме поне по 500 лева на човек увеличение на заплатите. Искаме Денков да ни уважи и да направи една среща с представители от нас и ръководството, за да ни чуе“, добави тя.

Протестиращите служители държат табели с надпис: „Ще протестираме толкова дълго, колкото трябва“, „Този път ще се наложи да ни чуят“, „Няма да мълчим повече“, „0% увеличение на заплатите ли заслужаваме“, „Вие трябва да направите реформата“, „Господин Денков защо ни принуждавате да стачкуваме“, „Протестите няма да спрат“, както и „Стига упражнения на наш гръб“. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени