Connect with us

Нюзрум

Илиана Иванова с първи думи за Мария Габриел, закани се да…

Published

on

Предизвикателство е да бъдат убедени страните – членки да отделят 3% от БВП за иновации, каза в интервю за БНР еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която встъпи официално в длъжност вчера.


„Аз съм привърженик на доброволните начини и стимули. Държавите трябва да разберат важността от финансиране на науката и иновациите – да инвестираме в технологии, които произвеждат и остават в Европа. Имаме и други инструменти, като Европейския семестър и Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез които също може да насърчаваме провеждането на съответните реформи и извършване на правилните инвестиции“.

България е част от т.нар. „възникващи иноватори“, посочи Иванова.

„В тази група сме заедно с останалите държави от Централна и Източна Европа. Първо бих изтъкнала необходимостта от адекватно финансиране – да се увеличи този процент, който при нас е малко под 1%, а целта е да бъде 3%. Има и структурни слабости в съответните национални елементи на иновации и наука. Важни са връзките между бизнес, образование и иновации. Това е т.нар. „триъгълник на знанието“.

Може да търсим и нови начини да дадем бърз и равнопоставен достъп до информацията на нашите изследователски центрове, университети и учени, посочи еврокомисарят.

„Важно е задържането и привличането на квалифицирани кадри, както и инвестициите в образование и научни изследвания“.

Иванова изрази признателност към своята предшественичка – Мария Габриел, за всичко, което е свършила в поверения й ресор.

„Тя успя да защити това важно и стратегическо портфолио и то да остане цяло, като бъдат използвани по максимално добър начин полезните взаимодействия на всички отделни части на този ресор. Много важни инициативи бяха започнати по време на нейния мандат. Едно от съществените неща, които ми се иска да продължа в областта на европейското изследователско пространство, е издигането ролята на кариерите на научните изследователи, особено пилотния проект за младите учени. Да имаме минимални стандарти, които ще гарантират справедливо възнаграждение и възможности за израстване в кариерата. Младите учени са бъдещето на изследванията и иновациите“.

Друга важна тема са мерките за разширяване, посочи Илиана Иванова.

„По нея беше постигнат съществен напредък – от 13% успеваемост сега говорим за над 20% в програма „Хоризонт Европа“. Можем да ги доразвием, да мислим за нови възможности, да включваме учени, изследователи, организации от развиващите се икономики в Централна и Източна Европа към тези, които са по-силни и напреднали“.

Една прекрасна инициатива, която Мария Габриел започна, е „Културата движи Европа“, обясни още Иванова.

„Възможностите артисти индивидуално да използват финансиране от ЕС, да посещават други държави и да показват своето изкуство. Това е прекрасен пилотен проект, който може да надградим и разширим“.

В областта на образованието имаме много работа по завършване на европейското образователно пространство, отбеляза Илиана Иванова.

„Над 20% от учениците все още изостават в основни умения, като четене, писане, математика, логическо мислене. Важна е и ролята на учителската професия и издигането на авторитета на учителя, като основен стълб при подобряване качеството на образование“.

През тази година ще се създаде експертна група на високо равнище, която ще постави началото на анализа за посоката, в която трябва да върви следващата рамкова програма, обясни Иванова.

Съвместната европейска образователна степен е допълнителен сертификат към квалификациите, които студентите получават при завършване на съвместни програми, разясни еврокомисарят.

„Те дават възможност и на студентите, и на изследователите да се възползват от сътрудничеството в областта на висшето образование. Това предоставяне на съвместни дипломи все още е фрагментирано и възпрепятствано от различни национални законодателства. Един такъв съвместен европейски сертификат би донесъл ползи на всички нива. Тази съвместна европейска степен е на абсолютно доброволен принцип“.

Илиана Иванова ще посети България в края на месеца. Предвидени са срещи с всички официални институции.

„Ще се опитаме да направим срещи и с училища“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени