Connect with us

Нюзрум

Извънредно: Депутатите гласуват по-високи глоби в Закона за движението по пътищата

Published

on

Депутатите обсъждат на първо четене нови промени в Закона за движение по пътищата. Те предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на шофьорите невръчени електронни фишове.

Депутатите обсъждат нови ограничения за младите шофьори. Предлага се в рамките на една година за тях да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22:00 часа до 06:00 сутринта. С друго изменение се предвижда задължението контролните органи да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и глоби на водачи, които имат повече от 5 такива.

Предвижда се и забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба до 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през жп прелез.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставят възможности на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по голям брой технически средства за контрол, включително и камери.

„Министерството на вътрешните работи ще остане правоприлагащ орган, който ще издава наказателните постановления. Но тук една голяма особеност има и това е новото общините ще бъдат и ангажирани с връчването на наказателните постановления“, обясни Александър Ненков.

„Контролът, изпълнението, налагането на глоби, налагането на фишове и на актове, трябва да става единствено от Министерство на вътрешните работи“, категоричен е Георги Свиленски от БСП.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени