Connect with us

Нюзрум

Ексначалник на кабинета на мъжа на Мая Манолова: Стефан Янев застрашава националната сигурност още от 2014-а

Published

on

Бившият началник на кабинета на ексотбранителния министър Ангел Найденов – Иван Жерков, излезе с бомбастична позиция за настоящия военен шеф Стефан Янев и оставката му, като заяви, че още през 2014 г. го е заподозрял като опасно за националната сигурност на страната звено.

Според него е било ясно, че след като тогава не желаел да работи в името на българските интереси, това не можело да се очаква и сега, през 2022-а от него, при това в контекста на инвазията на Русия срещу Украйна. 

Жерков твърди, че познава Янев от 2002 г., но от „известно време“ не го разбирал. Осъзнал, че има проблем с фигурата на бившия служебен премиер още преди 8 години, докато Янев бе военен аташе в САЩ. 

„Разбрах го, когато през 2014 г. си хвърли рапорта за напускане на БА, в знак на несъгласие с прекратяването на задграничната му командировка като военно аташе във Вашингтон, САЩ и назначаването му за началник на НВУ във Велико Търново.

Тогава имахме разговор в моя кабинет и аз като началник на Политическия кабинет на МО го помолих да не застрашава политиката на тогавашния МО. Г-н Янев се показа непреклонен и незаинтересован от това да спази решението на Съвета по отбрана, реализирано в Указ на Президента на Републиката и Заповед на МО“, пише адвокатът, впоследствие уволнен от Найденов, днес във фейсбук профила си. 

Редакцията на Lupa.bg потърси бившия отбранителен министър за коментар на думите на Жерков. Найденов заяви категорично, че тази информация не е вярна. „Янев бе отзован през 2014 г., защото му бе изтекъл мандатът, а не предсрочно. Предложих му да стане началник на Националния военен университет „Васил Левски“ и той прие, но след 45 дни даде рапорт за напускане. А аз назначих ген. Цанко Стойков за военен аташе в САЩ (впоследствие Стойков стана командир на ВВС – б.р.)“, уточни ясно бившият министър. 

Жерков иначе допълва критичната си позиция спрямо Янев с напомняне, че националната сигурност е колективна грижа и „в крайна сметка тя се израява чрез президентски укази и заповеди на МО“. „Как тогава да разбирам, че през 2014 г. не ти е пукало за националната сигурност, но през 2022 г. тя е много важна за тебе?“, пита задочно юристът. 

И си отговаря сам: „Разликата е видима от пръв поглед – когато не ти харесва длъжността не се интересуваш от националната сигурност, но когато ти харесва, тя е важна за теб!“.

Според някогашния шеф в Министерството на отбраната ведомството нямало как да осиротее с напускането на Янев от „Дякон Игнатий“ 3, а освен това подобно твърдение, отправено от военния министър, означавало, че или не е добре запознат, или не приемал правилата на демокрацията. 

„За да твърди подобно нещо г-н Янев би трябвало да ни посочи каква политика на управление на министерството следва, която ни гарантира националната сигурност. Аз за такава не съм чул и видял.
Това, което той прави като министър на отбраната е да се противопоставя на премиера, когото неназовано нарича в поста си „аматьор” и „неадекватен”, възмущава се още Жерков и нарича именно това заплаха за националната сигурност в период на криза, предизвикана от войната. 

„Явно и сега той не възнамерява да се съобразява с решенията на правителството, а твърдоглаво, както и през 2014 г., е готов да жертва националната сигурност в името на собственото си благополучие. Защото ако отказът му да я подаде предизвика разбиване на управляващата коалиция, или по някакъв начин намеси и президента Радев, то на вратата чукат предсрочни избори. През миналата година се упражнявахме четири пъти, и тази ли година ще започнем и тях? Може би се надява на подобен сценарий, и че в този случай отново ще бъде посочен от президента Радев за служебен премиер?“, намеква Иван Жерков и напомня на министъра в бъдеща оставка, че националният интерес трябва да се отстоява, когато се наложи. „Не може да ближеш меда, без да си даваш сметка за жилото“, отсича адвокатът, бивш член на БСП и впоследствие на АБВ.

Най-четени