Connect with us

Парламент

Депутати с остър ход срещу опитите на Асен да прехвърли арбитражи за 4 млрд. лв. в МП

Published

on

Делян Добрев и депутати ще внесат проект на Решение относно процесуалното представителство на българската държава по международните арбитражни дела, научи Tribune.bg.

Повод за това е предстоящият четвърти пореден опит на Асен Василев да премести висящи арбитражни дела в правосъдното министерство за 4 млрд. лв.

Според проекта:

„1. Дейностите, свързани със защитата на българската държава по международните арбитражни дела, се осъществяват от министъра на финансите в изпълнение на чл. 60 от Кодекса за международно частно право във връзка с чл. 31 от Гражданския процесуален кодекс.

2. Задължава Министерския съвет да не изпълнява правомощия в компетентността на Народното събрание, свързани с определяне на  процесуалното представителство на българската държава по международните арбитражни дела, и да не определя със свой акт орган за процесуално представителство, различен от този по т. 1.

3. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Експерти нееднократно са предупреждавали, че проблемът може да дойде, когато всички документи по висящите производства, свързани с дейността по процесуално представителство пред чужди юрисдикции, включително международни арбитражни дела, съхранявани в Министерството на финансите, се предават в Министерството на правосъдието, а производствата, по които министърът на финансите е представлявал държавата, продължават с участието на министъра на правосъдието. В момента има няколко висящи производства срещу България, които са по енергийни спорове и исковете по тях са на стойност близо 4 млрд. лева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени