Connect with us

Нюзрум

Извънредно! Депутатите хулигани остават не само без пари, а и без…

Published

on

Депутатите, които имат лошо поведение в пленарната зала може да бъдат спрени от участие в сесии и заседания на постоянните делегации на НС, както и в международни конференции и други форуми за срок до 3 месеца или ще остават без безотчетните си пари – онези 2/3 над заплатата, за период от 3 до 7 дни.

Тези допълнителни мерки ще са за онези депутати, които бъдат наказани с най-тежката санкция – отстраняване от 3 заседания, а не до три, както бе досега. Това гласят промени в правилника за работа на Народното събрание, внесени от депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ начело с Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Допълнителните мерки ще се прилагат задължително за народен представител, отказал да изпълни наложена дисциплинарна мярка и да напусне пленарната зала, както се случи с Костадин Костадинов преди десетина дни. За останалите случаи председателят ще има право да вземе решение за допълнителни наказания в срок до 3 дни и ще обявява наложените санкции по време на следващо пленарно заседание.

До предложението за по-високи санкции се стигна, след като в пленарната зала на няколко пъти имаше баталии – плюене, ръгане с лакти и по-силно подбутване, дране, счупени депутатски очила. А 49-ото НС вече води всички рекорди по брой наказани за краткия си живот досега – 29 души. В основата на повечето безредици са депутатите от „Възраждане“ и ПП-ДБ. Хората на Костадин Костадинов на два пъти блокираха изказвания на Явор Божанков и предизвикваха безредици, довели дори до прекратяване на парламентарни заседания.

С предлаганите от ПП-ДБ промени квесторите вече ще са задължени да подпомагат председателя и да отстраняват от пленарната зала наказани депутати. И досега те се препречваха депутати, когато се нахвърляха един срещу друг, но нямаха повече правомощия от това.

Засилва се и тежестта на наказанията. Забележка вече ще се прави на депутат, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи или жестове, а при нарушаване на реда, създаване на безредици или заплахи към колеги виновният ще отнася порицание.

Шефът на НС ще отстранява от едно заседание народен представител, който: възразява против наложената дисциплинарна мярка по груб и непристоен начин; продължително не дава възможност за нормална работа в пленарна зала; многократно в рамките на едно заседание се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи или жестове; гласува с чужда карта.

А най-тежката санкция – отстраняване за 3 заседания, ще се прилага спрямо депутат, който оскърбява Народното събрание, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента на Републиката, или други органи на държавна власт; възпрепятства друг народен представител да изрази своята позиция от парламентарната трибуна; многократно в рамките на едно заседание се е обърнал към свой колега или колеги със заплахи; призовава към или упражнява физическа агресия срещу свой колега или служител на НС; поведението му е станало причина за прекратяване на заседание; в рамките на един месец извърши повторно нарушение.

Отстраненият от заседанието депутат е длъжен да напусне пленарната зала, деактивира се картата му за гласуване, няма право да участва в разисквания и гласувания и не получава възнаграждение за заседанията, от които е бил отстранен, предвиждат още промените в правилника. Наказанието може да бъде оспорено в 3-дневен срок пред Председателския съвет на НС, а решението му ще се оповестява публично на страницата на Народното събрание.

„Предвидените нови форми на поведение, за които да бъдат налагани санкции, са породени от скорошни случаи, възникнали в пленарната зала по време на заседания. В рамките на 49-ото НС се е стигало, както до прекъсване, така и до прекратяване на заседание поради възпрепятстване от страна на народни представители техен колега да изрази своята позиция от парламентарната трибуна. Такова поведение, което представлява нарушаване на правото на народните представители да се изказват от парламентарната трибуна, следва да бъде санкционирано тежко като противоречащи на всякакви принципи на парламентаризма и на демократичната държава“, аргументират се вносителите на промените.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени