Connect with us

Парламент

Нов конфликт в НС! Киро се заинати за имунитета, Тошко се сдоби с наказание за обида

Published

on

Тошко Йорданов се сдоби с наказание за обида на Кирил Петков, ИТН поискаха наказание и за съпредседателя на ПП.

Кирил Петков, чийто имунитет е една от причините депутатите втори час да дебатират за създаването на нова временна комисия, отново каза, че няма да се откаже от него днес.

„Тази комисия ще има ясен срок до 18 юли да приключи. ПП-ДБ няма да предложим председател и ще призовем депутатите от ГЕРБ-СДС също да не предлагат такъв, за да няма конфликт на интереси“, настоя той от парламентарната трибуна.

Ще си дам имунитета доброволно преди 18 юли, преди комисията да даде становище, добави той. 

„Прокуратурата е възобновила производство, което тя спря преди година и половина. Какво се случи? Какви нови факти и свидетели видя? Искаме ли ние да оставим прокуратурата да действа „на тъмно“ като политическа бухалка, или искаме да видим какво се е променило?“, попита Петков. 

Повод за искането било заложения от тях преди година и половина механизъм за дейността на главния прокурор в Плана за възстановяване. „Няма да я оставим да действа като политическа бухалка и НС ще осветлява всеки път, когато някой използва съдебната власт по политически цели“, каза той.

Той каза, че „Възраждане“ нямат право да казват кой трябва да е арестуван, защото това били признаците на фашизма. ИТН пък били комплексирани депутати, пълни с омраза.

Във ВСС гласуването стана с квотата на ГЕРБ и ДПС, а не с вашия механизъм, контрира го Цончо Ганев. 

„Уважаеми или неуважаеми национален предател“, започна обръщението си към Петков той, после уж си оттегли думата. Председателстващия НС Росен Желязков поиска да се извини на Петков, той отказа и така получи наказание. Йорданов прие порицанието със задоволство – бил наказан за казване на истината. Дори обвини Петков, че  е фашист заради извършването на арест, оказал се незаконен. 

Гроздан Караджов от ИТН обаче се оплака, че Росен Желязков не действа еднакво към всички. И го обвини, че не е реагирал, когато представител на новото управляващо мнозинство произнася обиди. „Да проявявате такава слабост към собствените си отрочета и да удряте върху опозицията, е неправилно. Разбирам, че Петков ви е необходим, че не смеете да му вдигнете ръка. Защо ли – просто Киро пере най-добре“, каза той. Желязков обаче не реагира.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени