Connect with us

Нюзрум

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов, стана ясно кой колко ще си плати

Published

on

Татяна Дончева осъди Тошко Йорданов за засегнатост. Според решението на съда той би трябвало да й изплати 1000 лв.. 

Това излиза наяве от регистрите на Софийския градски съд, който анулира решението на долната инстанция, отхвърлила желае на Дончева, пише EURACTIV.

Градският съд постановява, че Йорданов е нанесъл вреди на Дончева, казвайки в изявление по БНР, че „ по принцип Татяна Дончева е измамник “.

Йорданов би трябвало да заплати на Дончева и 55 лева разходи по делото. Самата Дончева обаче дължи на Йорданов 585 лева разходи, защото искът ѝ беше за 10 000 лева, т.е. отритнат е за 9000 лева

Интервюто по БНР е обещано от Йорданов на 4 септември 2021 година, когато той е депутат в 46-ото Народно заседание. В него с изключение на, че е Дончева е измамник Йорданов споделя и че тя е „ извънредно неугледен политически човек “. В отговор на въпрос на водещия Йорданов изяснява, че Дончева е „ индивидът, който когато се говореше при кой ще отиде третия мандат, потегли да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напущат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях, с цел да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обяснявайки, обещавайки им министерски кресла, с цел да може да се опакова третия мандат, тогава няма значение нали кои ще го поддържат. И в това число е драскала на едни листчета половин милион ще ти дам. … Листчетата ги е драскала и си ги е взела, само че за диалога, който тя е провела може да бъде потвърден и там, където е отишла да приказва тоя диалог с индивида от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да удостовери всичко това, което споделих, а просто има камери в тоя офис. “

Радостин Василев, по това време част от ИТН, споделя, че той е депутатът с листчето. Но изяснява, че Дончева не му е предложила парите, а единствено е написала това пред него. Той след това разказал на Тошко Йорданов, който го приел като предложение. Съдът се базира на показанията на Василев, с цел да отхвърли желае на Дончева в останалата му част.

„ Липсата на задоволително фактическо съображение в поддръжка на оценъчните съждения се приема като корист със свободата на словото и съставлява по характера си противоправно държание “, написа градският съд в решението си.

Магистратите изясняват, че има основна разлика между обидата и негативното мнение, като негативната оценка не може да обоснове априори, че е налице обида.

Така съдът приема, че от всичко, казано от Йорданов в изявлението за Петър Волгин, само изразът „ По принцип Татяна Дончева е измамник “ е с афектиран темперамент. Останалите думи и изрази са негативна оценка за личността ѝ, без да надвишават границата на допустимата рецензия, която една политическа фигура, каквато е Дончева, следва да търпи с оглед публично значимата си роля.

Проблемът идва от потреблението на думите „ по принцип “, излиза наяве от решението на съда. Като споделя „ по принцип “, Йорданов е надхвърлил границата на допустимата рецензия и е излязъл отвън рамките на политическия спор, смята съдът.

Съдът счита, че с разпита на двама очевидци е потвърдено, че Дончева е претърпяла неимуществени вреди – наранени са достойнството и достолепието ѝ. Свидетелите описват, че макар, че Дончева не прочувствен човек, тя се е почувствала афектирана и омерзена от обстановката. Тези вреди несъмнено се намират в причинна връзка с изявлението на Йорданов, казва съдът.

И пресмята вредите на 1000 лева, вземайки поради, че Дончева е обществена персона.

Решението на градския съд не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния касационен съд.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени