Connect with us

Олигархия

Иван Гешев взриви БНТ! Заговори отново за тяснопартийни и лични олигархични интереси

Published

on

„Зад клишето съдебна реформа обикновено стоят тяснопартийни и напоследък лични олигархични интереси на престъпници, на укриващи се в Сърбия олигарси и на кой ли още не. Това е клише, което в името на справедливостта се гонят лични интереси, за съжалание нечисти и това едва ли ще е в интерес на гражданите и народа“. Това коментира пред БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Той призова българските граждани да гледат какво се прави, а не какво се говори от българските политици.

„Къде видяхте идея за реформи – в това, че ще се направи един отделен закон за главния прокурор и още 5 човека, който ще е различен за българските граждани. Това означава извънредно законодателство или дискриминация и привилегия.

Този закон е само за индивидуално разследване на главния прокурор и още 4 човека с цел той да бъде отстранен. Не става въпрос за механизъм, за ограничване на правомощия – те трябва да се променят с изменения в Конституцията и свикване на Велико Народно събрание“, поясни главният прокурор.

„Ако някой решава да прави съдебна реформа той трябва да промени законодателството, което е от времето на Тодор Живков. Той трябва да промени процесът, който е най-тежкият в ЕС. А не да отстрани главния прокурор и 5-мата му заместници“. 

Гешев заяви, че не вижда амбицията да бъде отстранен в конкретни политически партии, а в олигарси, които си правят оперативка в Белград, който „се превръща в един Дубай за Европа“.

„Виждам го в осъдени лица. Виждам как се плащат 350 000 долара на лобисти за компрометиране на главния прокурор. Виждам го в плащането на 400 000 долара или евро за отстраняване на висш полицаи и как случайно тези интереси съвпадат в интересите на някой политици. Може би, които се изразяват в закриването на Специализираната прокуратура. Разбира се, това съвпадение е случайно, но все пак с интерес очаквам да бъда поканен в Правната комисия, за да питам, ако струва 400 000 лева или евро отстраняването на висш полицай, колко струва създаването и гласуването на един лобистки закон като закриване на съда „Антимафия“. И дали този закон не е даден на задната седалка на някой джип пред НС?“, попита главният прокурор.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени