Connect with us

Олигархия

Ексклузивно за заговора срещу държавата, платен с ограбени пари

Published

on

Колко струва да се опиташ да вземеш главата на един главен прокурор? Ценоразписът вече е ясен – поне 350 000 долара, платени от укриващия се в Белград беглец от правосъдието и бивш собственик на фалираната от него КТБ Цветан Василев. Ясен е и произходът на маститата сума – милиардите, ограбени от трезора, предава Блиц.

„Цецо от Белград“, както фигурира името на олигарха в комуникацията между ъндърграунд босове и приближени до тях журналисти, засечена от разследващите у нас, е само върхът на огромна структура, целяща дестабилизиране на властите у нас. Според излезлите доказателства, в целия комплот участват поне едно каре високопоставени бандити, които отчаяно се опитват да съборят държавата. Но как се случва това?

Накратко – през годините двама последователни главни прокурори се оказаха горчив залък за подземния свят у нас и паралелната държава, която беше свикнала да дърпа тайно и явно конците на различните власти в България.

Олигарси, мафиотски босове, криминални играчи,

международни аферисти, псевдожурналисти, русофилски организации, политически партии и кремълски креатури. Това са основна част от действащите лица в тежък и зловонен опит за обезглавяване на разследващите власти в страната.

Причината – след като законодателната власт у нас е блокирана от 2 години благодарение на политическите креатури на задкулисието ПП и ДБ, целта е да се дестабилизира и съдебната власт. И в частност – прокуратурата. Само така олигарси като „Цецо от „Белград“, „Бобока“ и други могат да са сигурни, че никой не души около аферите им и те спокойно могат да превземат властта у нас.

Публикуваните от прокуратурата през последните седмици доказателства за конспирацията от чатове, телефонни обаждания и лични срещи между различните звена в престъпната група са сами по себе си тревожен сигнал за пленената демокрация у нас.

Още по-притеснително обаче е, че се оказва, че с мръсни пари от сериозни престъпления като източването и фалита на една банка, може да се плаща на лобисти зад Океана. Които, от своя страна, да изпълняват „мокри поръчки“ за международното очерняне на високопоставени публични личности като главния прокурор Иван Гешев пред партньорски институции като тези на САЩ.

Цветан Василев вече 9-та година се укрива в Белград

от родните власти, които го съдят за източването на КТБ. С парите именно от фалираната банка обаче и до днес Василев успешно разплаща различни активни мероприятия срещу властите у нас. Още в началото на аферата „КТБ“ стана ясно, че банкерът е източил банката по две линии – едната от които чрез раздаване на кредити на кухи фирми, управлявани от негови подставени лица.

През въпросните дружества в крайна сметка парите се озоваваха в джобовете на Василев, а за банката оставаше само да чака разплащане по линия на „настоящи и бъдещи вземания“ от фирми, които рядко притежават дори галоши, с които да обезпечат дълговете си. От друга страна – пак през банката, са финансирани покупки на няколко големи работещи актива като военни заводи, верига хотели и бензиностанции и дори телеком, които Василев отчаяно се опитваше да задържи за себе си дори след като аферата му бе разкрита, а той самият избяга в Белград.

Част от активите и до днес обаче се намират под контрола на свързани с него лица, които явно играят ролята на банкомати, през които Василев да финансира задкулисните си игри срещу държавата.

Милиардите, източени от банката не за първи път

се оказват основно средство за реализиране не само на интересите и очернящите кампании у нас на олигарси като Цветан Василев, но и на чуждите му партньори на Изток и в частност – в Русия. Василев беше посочен преди няколко години от разследващите у нас като част от опита за държавен преврат у нас, известен още като „Плана България“.

Крайната цел на заговора, в който бяха замесени още кремълският олигарх Константин Малофеев и генералът от КГБ Леонид Решетников, е била с откраднати от Василев активи на КТБ за близо милиард да се обърне геополитическата ориентация на България от евроатлантическа към проруска.

Планът пропадна, след като бе разкрит от прокуратурата, но това не сложи край на опитите на бившия банкер да срине държавността у нас.

В началото на януари тази година стана ясно, че през 2022 г. Цветан Василев и съпругата му – Антоанета, са наели четирима нови лобисти в САЩ, като през един от тях – бившия член на Конгреса Ед Ройс, успя да издейства изпращането на писмо от конгресмена Уорън Дейвидсън до финансовия министър на САЩ, в което се искаше санкционирането на Иван Гешев. По-късно бе установено, че Ройс е финансирал предизборната кампания на Дейвидсън, а в петък прокуратурата разкри,

че преди още писмото на конгресмена да бъде

разпространено от неговия офис с него са разполагали Дилиян Георгиев и Димитър Стоянов от BIRD. Пак в петък стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, която цели дискредитиране и последващото отстраняване на магистрати и полицаи. Като сред посочените имена бяха тези на Цветан Василев, бившия висаджийски бос Красимир Каменов-Къро и румънеца Овидиу Семенеску.

В един от разговорите на Красимир Каменов с неизвестно лице се споменаваше и фамилията Бобоков. Има данни, че Цветан Василев и Пламен Бобоков са се виждали през последните месеци, за да координират общи действия по отстраняването на главния прокурор. Публично известно е, че Бобокови също плащат на американски лобисти, които да ги представляват пред американските власти.

Абсурдното в случая е, че цялата тази мрежа се финансира от милиардите, които реално бяха откраднати от влоговете на вложителите в източената от Цветан Василев КТБ. При това с цел манипулиране на общественото мнение не само у нас, а и в САЩ. За разлика от ситуацията в България, където няма законодателство за лобизма, през океана има ясни правила за всички фирми и лица, които се занимават с тази дейност.

В този контекст е само въпрос на време американските институции да се заинтересуват от произхода на финансите, с които подсъдим олигарх като Цветан Василев например плаща стотици хиляди за дискредитирането на български държавници, още повече при положение, че бившият банкер дължи своето продължаващо вече девет години пребиване в Сърбия на връзки с руски служби и олигарси. Не бива да се забравя и обстоятелството, че малко преди да фалира КТБ, Цветан Василев лично обявява влизането като акционер с близо 10% в трезора, на руската държавна външнотърговска банка – ВТБ.

По-късно ВТБ бе включена в санкционните списъци на САЩ и Европейския съюз.

Именно руските връзки на разследваните

от българската прокуратура олигарси карат официалните американски власти да са силно резервирани към всевъзможните опити за въвличането им, още повече от съмнителни криминални субекти, в различни лобистки схеми и дори активни мероприятия, чиято крайна цел е осигуряването на индулгенция за извършителите на закононарушения и престъпления в България.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени