Connect with us

Нюзрум

Не е за вярване как този политолог описа изминалата 2022-ра година..

Published

on

„По всичко личи, че март или април ще има предсрочни избори“, заяви пред БНР Ирена Тодорова, политолог, преподавател в НБУ.

Според нея предвид силната конфронтация и липсата на всякакъв диалог между политическите партии, редовното правителство изглежда все по-невъзможно.

Тодорова прогнозира, че чак към есента на следващата година нещата ще се развият и подредят.

„Всички чакат този момент очевидно. Местните избори ще наредят картата.“

Според нея изпращаме „година на абсолютен политически регрес“, но от друга страна се наблюдава трансформиране на основните партии.

Вече има много повече противопоставяне между ГЕРБ и ПП, отчита Ирена Тодорова.

„Имаме нов тип разделение, нов тип позициониране.“

БСП на Нинова прилича много повече на „Възраждане“ или на „Български възход“, отколкото на модерна лява партия, губи традиционно лявото пространство, отбеляза тя.

Запитана може ли БСП да вземе от мощта на „Възраждане“, Ирена Тодорова посочи:

„Нинова в последните няколко години се заиграва с тези крайнодесни и популистки изрази, но не се получава достатъчно убедително. Тя положи огромни усилия да ребрандира БСП в консервативна националистическа партия и това не доведе до добри резултати.“

ДПС вероятно са готови да бъдат в управлението, въпросът е дали като общество се узрели партия, която носи етикета на етническа партия, да бъде в центъра на изпълнителната власт, коментира преподавателят.

„Не сме съвсем узрели да приемем етническия характер на ДПС.“

„ДБ няма къде да ходи, освен да поддържа тясно сътрудничество и партньорство с ПП“, каза още Тодорова.

„Тези две партии, като партии, които би следвало да представляват хора, свързани с културата, интелектуалци, най-малко говорят по тези въпроси, закачат се към общите етикети“, допълни тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени