Connect with us

Нюзрум

Затвори Евроинс Румъния заради €400 М дупка, ще оцелее ли у нас?

Published

on

Румънският финансов надзор отне лиценза на българската застрахователна компания „Евроинс Румъния“ и обяви несъстоятелността на компанията, става ясно от съобщение на ASF. Като писахме става дума за дупка от 400 млн.евро и въпросът е дали ще оцелее българското дружество? Все пак то държи и най-голямото електроразпределение у нас – това, което беше ЧЕЗ. Близки до Еврохолд пожелателно коментираха: „Вероятно“.

Собственикът на дружеството „Еврохолд“, което купи доставчика на ток за Югозападна България от ЧЕЗ, ще даде пресконференция от 14 ч. в БТА, казаха оттам.

Все още няма изявление по случая на българската Комисия за финансов надзор. В средата на февруари тя поиска независима проверка за случващото се в Румъния от европейския застрахователен регулатор EIOPA.

„Еврохолд“ бе лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ в Румъния с пазарен дял от 31% през застрахователя си „Евроинс Румъния“. В последно време дружеството стана обект на проверки от румънския финансов надзор и от местната прокуратура.

В последните години в Румъния се стигна до отнемането на лиценза и последвалия банкрут на най-големия застраховател в страната – City Insurance, през 2021 г. и 2022 г., а няколко години по-рано фалираха други два застрахователя в Румъния – „Astra“ и „Carpatica“.

Преди месец в интервю за БНТ шефът на надзора на „Еврохолд България“ Асен Христов представи своята версия за случващото се с компанията в Румъния. Според него става дума за „организирана атака срещу „Евроинс Румъния“ от страна на служители на румънския финансов регулатор ASF“, както и опити за „превземане“ и „кражба“ на бизнеса на дружеството в Румъния.

Още тогава Христов предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума за няколко процента от БВП. По думите на бизнесмена атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 млн. на Българската фондова борса. Активите на тази компания в Румъния превишават 400 милиона. „На борсата ни с оборот от 2 млн. лева, представяте ли си какво значи да се изсипят искания за 200 милиона? Тя на следващия ден ще блокира и ще фалира“, прогнозира тогава Христов.

На въпрос на БНТ възможно ли е при фалит на „Евроинс“ в Румъния да фалира и „Еврохолд“, Христов отговори: „Не. Ние сме предприели всякакви мерки в момента, ако се стигне до такова лошо развитие, правим опит да ограничим щетите само до Румъния“.

В България обаче е възможна „малка криза в енергетиката“, каза тогава шефът на „Еврохолд“. Христов разясни, че част от овърдрафт кредитите се ползват за купуване на ток и ако някое от дружествата има проблем, тези заеми могат бъдат предсрочно изискуеми или спрени. Христов каза, че „едва ли би се стигнало до това да няма ток“, но подчерта, че са единственото електроразпределително дружество, което не иска плащания от своите бизнес клиенти на всеки три дни. Това би се нарушило при негативно развитие на ситуацията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени